BT: Politimesteren ba varsler holde seg unna Monika-saken

Bergen/Oslo (NTB): Vitner har forklart at politimester Geir Gudmundsen selv ga beskjed om at varsleren Robin Schaefer skulle holde seg unna Monika-saken, skriver Bergens Tidende.

Publisert Sist oppdatert
På et møte med Gudmundsen og daværende visepolitimester John Reidar Nilsen i mars i fjor fikk politistasjonssjef Olav Valland beskjed om at han skulle fortelle Schaefer at han ikke skulle foreta seg noe i Monika-saken, skriver avisen.

Møtet fant sted etter at påtaleleder Gunnar Fløystad hadde sendt ut en epost om Monika-saken der han gjorde det klart at Schaefer måtte få beskjed om at han ikke måtte opptre aktivt utad i en sak han ikke hadde ansvar for. Eposten ble sendt ut 10. mars i fjor, på et tidspunkt da Schaefer hadde kjempet en tre måneder lang kamp for å få Monika-saken gjenåpnet.

Fire dager senere fikk Schaefer beskjed av sin nærmeste sjef, Rigmor Isehaug, om at han ikke har «lov til å snakke med noen om denne saken, og heller ikke prøve å få støtte fra andre».

Avhør med Spesialenheten

Ifølge avisen er det sentrale vitner som i avhør med Spesialenheten for politisaker har fortalt at beskjeden kom etter møtet på politimester Geir Gudmundsens kontor.

Gudmundsen trådte midlertidig til side samme dag som Schaefer 13. februar ga ut en bok der han retter skarp kritikk mot politiets håndtering av saken.

25. februar ila Spesialenheten Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med Monika-saken, en bot politiet har vedtatt. Et eksternt advokatfirma skal nå granske politiledelsens behandling av Robin Schaefer.

Kan ikke kommentere

Politidirektoratet opplyser til avisen at Gudmundsen ikke kan svare på spørsmål mens granskingen av varslersaken pågår. Heller ikke Fløystad eller Valland sier de kan kommentere saken mens granskingen pågår.

Konstituert politimester John Reidar Nilsen avviser på sin side at han var involvert i prosessen som ledet til at Schaefer ble bedt om å holde seg unna saken.

– Nei. Da ville jeg heller aldri ha tatt på meg oppgaven som konstituert politimester, sier Nilsen.

Gjenopptatt

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja fra Litauen ble funnet død hjemme i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på stedet utløste drapsetterforskning, men saken ble henlagt ni måneder senere da politiet konkluderte med at det trolig var selvmord.

I mai i fjor ble saken gjenopptatt, og i oktober ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, siktet for forsettlig drap. Mannen nekter straffskyld. (©NTB)

Powered by Labrador CMS