Nyskaping

Anita Krohn Traaseth holder innovasjonstalen 2015.

– Det er på tide å legge inn et nytt gir – nå

Det var budskapet da administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth holdt sin årlige innovasjonstale torsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med presentasjonen av rapporten som oppsummere det såkalte Drømmeløfte-prosjektet Innovasjon Norge har hatt gående det siste halve året, holdt Traaseth en tale om de innovasjonspolitiske utforingene Norge står over for.

Dagens Perspektiv har lest referatene fra nesten alle Drømmeløft-møtene: Les mer her.

– I 2014 kom alvoret. Da fikk Norge en økonomisk wake up-call, sa Traaseth.

Men som de fleste som jobber med innovasjon, er også hun opptatt det etter hvert velbrukte begrepet «turning risks in to oppertunities»:

– Store utfordringer åpner enorme muligheter, påpekte Traaseth.

Bærekraft er hovedelementet i de mulighetene Norge må gripe, iføge Innovasjon Norge-direktøren. Samtidig er også hun opptatt av at vi ennå ikke er klare for den aller siste oljen.

Vi må akseptere sameksistens mellom det nye og det gamle, sa hun. Mellom olje og bærekraft, med andre ord.

Dessuten mener Traaseth at det er tid for å reformere våre kostbare velferdsordninger.

– Etter 40 år m velstand er det vi, Norge, som må endre fokus fremover, alle sammen. Fra «dette har jeg krav på», til «dette kan jeg bidra med», «klare meg uten», eller minimum «ikke ta for gitt».

– Det er ingenting i veien med norsk skaperkraft eller vilje til å bidra til omstillingen, kunne hun konstatere, før hun siterte Gro Harlem Brundtland:

– Alt henger sammen med alt.

Vi vet må revitalisere primærnæringene og løfte frem nye . Vi vet vi må fornye det offentlige og sørge for en grønnere vekst.

Traaseth advarte mot å vente med den omstillingen alle snakker om, selv om det ikke er skikkelig krise helt ennå.

– Det er ingen hvilepute at vi ikke er i akutt krise akkurat nå. Det er en fantasisk mulighet til å posisjnere landet vårt for et nytt skifte vi vet kommer, sa hun.

Anita Krohn Traaseth fremhevet også innovasjonens krevende ansikter.

– Innovasjon representerer også destruksjon. Men noen må gå foran. Det handler om å ta risiko nå. Det vil ikke bli enkelt, men det er helt nødvendig. Vellger du ikke å velge, har du også tatt et valg, sa hun.

Traaseth mener vi må prioritere. Vi kan ikke «være best i alt».

– Vi skal være mest miljøvennlig, mest distriktsvennlig, ha de beste arbeidsbetingelsene, de beste velferdsordningene, den korteste arbeidstiden, den lengste ferien og den beste lunsjen, sa direktøren.

– Vi må prioritere. Og vi må la politikerne prioritere for oss.

– Landets ledere må tro på og tørre å gjennomføre de grepene som skal til.

Seks anbefalinger

Anita Krohn Traaseth avsluttet sin tale med å anbefale seks ulike anbefalinger for en fremtidig norsk innovasjonspolitikk:

1: Vi må prioritere.

Vi må satse på områder der vi har kompetanse – det være seg helse, bærekraftig matproduksjon, ren energi og effektiv ressursbruk. Eller velferdsteknologi, bioøkonomi, medisin, finans, maritim sektor og utdanningsteknologi – for å nevne noe.

2: Oppstart av nytt og utvikling av «gammelt»

Aldri har entreprenørskapsentusiasme vært større. Men vi må også hjelpe fram de store lokomotivene. Vi må utvikle de store og etablere de nye, samtidig som de små må vokse seg større. Vi trenger flere vekstkraftige bedrifter. Det er for mange enkeltmannsforetak i Norge.

3: Vi må innovere og omstille mer i det offentlige

Offentlig sektor vokser, vi opplever eldrebølge, medisinsk utvikling og generell vekst i offentlig forvalting. Vi har et et skrikende behov for å omstille og innovere offentlige tjenester.

Den offentlige innkjøpskraften representerer rundt 400 milliarder kroner årlig. Er det noe norske inn bedrifter trenger er det kunder – her kan offentlige innkjøpere bidra.

4: Vi må synliggjøre og forenkle og tilgjengeliggjøre alt vi har av offentlig tilbud til til dem som vil skape og endre

Det handler ikke bare om mer kapital, men like mye om omdisponering av allerede tilgjengelig kapital.

Vi må bli mer markedsorienterte, og flinkere til å utvikle ting kundene trenger.

Årsaken til at mange satsinger går dukken er mangel på marked og mangel på kunder.

5: Vi må nyttiggjøre oss av all arbeidskapasitet i landet

Også de som i dag står utenfor. Vi trenger alle. sSosialt entreprenørskap er et viktig stikkord her. Innovasjon Norge vil se på hvordan de kan bli tydeligere og satse mer på sosialt entreprenørskap.

6: Omstillingen krever modig lederskap

Hos både politikere, næringsliv og i organisasjonene.

Vi, og våre politikere må våge å ta upopulære valg og kompromisse mer enn vi er vant til.

Powered by Labrador CMS