Samfunn

Påtroppende byrådsleder Raymond Johansen presenterer Oslos nye byregjering , ved fontenen i Borggården ved Rådhuset.

Dette er den nye byregjeringen i Oslo

Advokat Geir Lippestad (Ap) blir byråd for næring, eierskap, inkludering og integrering. SVs tidligere barne og familieminister Inga Marte Thorkildsen gjør politisk comeback og blir byråd for eldre helse og sosiale tjenester. Fem av de åtte byrådene er kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Klokken 10 i formiddag presenterte Raymond Johansen sin nye byregjering foran rådhuset i Oslo.

– Hvetebrødsdagene blir det ikke mange av. Vi har en fantastisk ambisiøs erklæring i bunn, sa Raymond Johansen da han presenterte sin nye byregjering.

Byregjeringen har et flertall av kvinner, fem av de åtte er kvinner. Tre er menn.

– Dette er historisk. Men vi har hatt 150 med menn i flertall, så nå er det helt greit med kvinneflertall, sa Johansen, som også påpekte at det nye byrådet har viktig erfaring også fra andre steder i politikken.

– Vi har satt sammen en byregjering som har lang erfaring fra ulike steder. Den er nyskapende og skal kommunisere tydelig med byens innbyggere, sa Johansen. Han trakk fram at flere av byrådene også har tung erfaring fra næringslivet. Både Geir Lippestad og direktør i Schibsted Robert Steen kommer fra næringslivet.

– Oslo skal være motoren i Norge. Da må vi være en næringsvennlig by. Vi trenger nye impulser for å fornye politikken, sa Raymond Johansen.

Slik blir den nye byregjeringen

Raymond Johansen (Ap): Byregjeringsleder.

Robert Steen (Ap). Byråd for finans. 53 år gammel. Direktør i Schibsted. Tung erfaring også fra kraftbransjen.

Geir Lippestad (Ap). Skal lede en ny byrådsavdeling, og blir byråd for næring og eierskap. Lippestad har også ansvar for integrering og mangfold. Han er 51 år gammel. Forsvarsadvokat og bystyrerepresentant for Oslo Ap. Han er også styreleder i tankesmien Agenda.

Tone Tellevik Dahl (Ap): Byråd for kunnskap og oppvekst. Tellevik Dahl var under valgkampen Aps ordførerkandidat. Ordførerstolen måtte hun gi slipp på til SVs Marianne Borgen under forhandlingene på Østmarksetra. Tellevik Dahl har lang erfaring fra Oslopolitikken.

Rina Mariann Hansen (Ap): Kultur idrett og frivillighet. Hansen har lang erfaring fra Rådhuset. Og har blant annet vært nestleder i finanskomiteen og nestleder i Oslo Ap.

Inga Marte Thorkildsen (SV): Byråd for eldre helse og sosiale tjenester. Hun er 39år, og gjør nå comeback som politiker. Thorkildsen er tidligere barne- likestillings og inkluderingsminister, tidligere nestleder i SV og mangeårig stortingsrepresentant for partiet.

Hanna Elise Markussen (MDG): Byråd for byutvikling: Hun har blant annet vært nasjonal talskvinne for Miljøpartiet de grønne.

Lan Marie Nguyen Berg (MGD): Byråd for Miljø og samferdsel. Nguyen Berg er 28 år og kom inn på den politiske arenaen i Oslo under kommunevalgkampen. Hun har vært sentral i byrådsforhandlingene på Østmarksetra.

Ordførerembetet

Ordfører: Marianne Borgen (SV). Marianne Borgen er 64 år gammel og har sittet i Oslo bystyre i en årrekke. Hun var en av arkitektene bak løsningen på den vanskelige Lamda-saken om plasseringen av det nye Much-museet. Hun kommer fra en lederstilling i Redd Barna.

Varaordfører:Khamshajiny Gunaratnam (Ap). Hun er en av de overlevende etter Utøya-terroren 22. juli 2011. Nå blir hun varaordfører i Oslo. Gunaratnam er 27 år gammel. Hun er fra Grorud og er også nestleder i Oslo.

Powered by Labrador CMS