Ledelse

NHO-sjef Kristin Skogen Lund hadde ventet å se større optimisme blant andre deler av næringslivet enn det oljerelaterte.

– Dette er vårt største samfunnsproblem

NHO-sjef, Kristin Skogen Lund, mener den økende andelen uføre under 35 år tapper samfunnet for ressurser.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver NHO på sine hjemmesider.

I løpet av fem år har antallet unge uføre i Norge økt med 50 prosent. Den økende andelen unge på trygd vil på sikt også bevege seg oppover i aldersklassene.

– Dette er ofte tragisk for den enkelte, og tapte ressruser for samfunnet. Varsellampene er sterkere enn noensinne, sier Skogen Lund til Aftenposten.

NHO-sjefen forteller at det er i ferd med å utvikle seg to separate arbeidsmarkeder i Norge, med ganske ulikt innhold: Høykompetente personer, som er attraktive for arbeidsgiverne, og den andre gruppen som består av innvandere, unge uten utdanning og funksjonshemmede.

– Teknologiutviklingen gjør at det blir færre og færre ufaglærte jobber å kjempe om. Dermed øker utenforskapet, sier hun til avisen.

Ifølge Skogen Lund har NHO i lang tid hatt problematikken på agendaen. Derfor ble rekrutteringsprosjektet Ringer i Vannet (RiV) igangsatt i 2012. I løpet av ett år har 1200 personer med hull i CV-en får jobb i en NHO-bedrift.

Får å få bukt med problemet forslår NHO følgende:

Obligatorisk kjernetid i barnehage med opplæring for 5-åringer, samt et alternativ til dagens videregående opplæring, der det åpnes for et opplæringsløp i arbeidslivet rett fra grunnskolen.

Powered by Labrador CMS