Samfunn

Eksperter: – Koalisjon mot IS er ønsketenkning

Eksperter mener en koalisjon mellom Russland og Vesten mot ekstremistgruppen IS raskt vil møte hindringer.

Publisert Sist oppdatert

Etter terrorangrepene i Paris har stadig flere tatt til orde for en bred internasjonal front mot IS. Frankrikes president, François Hollande, ba denne uken om en «stor og enhetlig koalisjon» mot IS. Han har gjennomført et diplomatisk maraton med besøk i både Washington og Moskva for å samle støtte til ideen.

Eksperter nyhetsbyrået AFP har imidlertid liten tro på et slikt samarbeid.

– Enten blir det en koalisjon dominert av USA, og Russland vil ikke akseptere å være under USAs fane, sier Bruno Tertrais, militærekspert ved Foundation for Strategic Research i Paris.

– Eller det vil bli laget en mekanisme å ta felles beslutninger, noe som vil gi Russland et effektivt veto mot vestlige operasjoner, noe som helt klart vil være uakseptabelt, sier han.

Tertrais tror imidlertid at det vil være en mulighet for felles operasjoner mot bestemte mål, og at Russland kan øyne politisk gevinst gjennom samarbeid med Vesten.

– Russland vil helt klart fortsette samarbeidet med Frankrike, noe som gir dem en tilhenger innenfor EU og NATO, sier Sarah Lain, analytiker ved Royal United Services Institute i London.

Men hun mener en koalisjon trolig vil begrense seg til deling av etterretning, noe Russland er svært interessert i etter at en bombe førte til at et russisk passasjerfly styrtet i Egypt forrige måned.

Powered by Labrador CMS