Nyskaping

Slik ser forskerne for seg Polydome. Nærmere fremtidens jordbruk kommer du ikke.

EU vil satse på innendørs landbruk

Det som på designskissene ligner på enorme drivhus er i virkeligheten innendørs jordbruk i et mini økosystem. Forholdet mellom planter og dyr maksimerer produksjonen samtidig som alt avfall blir gjenbrukt i systemet, noe som eliminerer behovet for kunstgjødsel.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Horizon 2020, EUs forskningsmagasin. For med anslagsvis to milliarder flere munner å mette i 2050, knapphet på vann og store endringer i klimaer, må vi lære å dyrke mer mat på mindre areal.

Ett av svarene forskerne har kommet opp med er Polydome, som har en potensiell avkastning på 60-90 kilo per kvadratmeter, og muligheten for å dyrke over 50 avlinger inkludert sopp, kylling, egg, fisk og honning. Dyrkingen har ikke bruk for hverken kunstgjødsel eller plantevernmidler. Ett slik drivhus kan ifølge beregningene fø 3 000 til 5 000 personer per hektar hvert år. Det vil også fjerne en av de største globale miljøsynderne: rundt en sjettedel av alle globale klimagassutslipp kommer fra landbruksproduksjon. EU har som mål å redusere CO2-utslipp med 80% til 95% innen 2050.

Fremtiden er her

Svaret er altså Polydome, som de nå skal bygge på ett hektar mål i Arkna i Estland. Byggingen starter i 2016 og matproduksjonen kan starte i 2018.

Sammen med en gruppe forskere har Tom Bosschaert, direktør i den nederlandske forskningslabben Except Integrated Sustainability, sett på hvordan man bruke noen av prinsippene fra permakultur til å komme opp med et industrialisert jordbruk som forurenser mindre, kaster mer av seg, tar mindre plass og bruker langt mindre energi. "Måten vi dyrker, høster og distribuerer dagens mat er en utrolig sløsing og energikrevende syklus", sier han til Horizon. Han sier at investeringene vil være tilbakebetalt innen syv år.

Til sammenligning ligger dagens avkastning i EU på 0,56 kilo hvete per kvadratmeter og 3,16 kilo, poteter per kvadratmeter.

I dette prosjektet vil man også ta vare på og utnytte biogassen fra gjødselen til 500 nabokuer. Polydome produserer kunstig lys som drives av bærekraftig energi. Dette vil også kunne utvide landets vekstsesong betydelig.

En annen innendørsgård, men i langt mindre omfang, er Aeroponic, hvor planter vokser uten jord ved å spraye en næringsrik væske over plantenes røtter i stedet. Dette egner seg spesielt for såkalte urbane drivhus i bynære strøk. Systemet stabler rader av planter på toppen av hverandre, og bruker bare en brøkdel av vann i forhold til konvensjonelt landbruket. Det gir også helårs planteproduksjon og fjerner behovet for sprøytemidler eller kunstgjødsel.

Forskerne anslår at en aeroponic gård på 500 kvadratmeter kan levere 100 tonn fersk høy-kvalitets mat til lokale markeder hvert år.

Powered by Labrador CMS