Europa

Storbritannias statsminister David Cameron kan komme til å måtte se britene bryte ut av EU, tror forhenværende Europa-minister under Labour-regjeringen til Tony Blair, Denis MacShane. Her er Cameron avbildet med ambassadøren til Italia, Chaplin.

Flere gode grunner for en Brexit

Det finnes minst 12 gode grunner for at britene kommer til å stemme for å bryte med EU, ifølge tidligere britisk Europa-minister, Denis MacShane.

Publisert Sist oppdatert

Den rådende oppfatningen i Brussel er visstnok at britene er for pragmatiske til å bryte ut av EU, men nettstedet Politico.eu har listet opp hele 12 grunner til at Storbritannia nettopp kommer til å velge alenegang i den kommende folkeavstemningen.

Det er forhenværende Europa-minister under Tony Blair (Labour) Denis MacShane som har skrevet teksten, og kort oppsummert mener han at det er gode grunner til at ingen av de vanligste argumentene for EU-medlemskap, som at EU er garantist for fred og økonomisk vekst, ikke egentlig biter på britene. I hvert fall ikke nå lenger.

For nei-siden har svært sterk vind i ryggen. De fleste avisene er for eksempel eid av folk som ikke betaler britisk skatt og som misliker EU. Sterke interesser i næringslivet fortsetter å snakke negativt om alt byråkratiet fra EU. Og nei-siden drukner for tiden i kampanjepenger. Og på toppen av det er EU-motstanden økende på venstresiden, som ser på EU som en katalysator for globalisering og spredning av markedstankegang. Og en effek av den pågående flyktningkrisen vil antagelig være at britene trekker seg tilbake og ønsker å lukke grensene, slik de har gjort hver gang store strømmer av flyktningstrømmer har banket på døren, skriver MacShane som også har skrevet en bok om emnet; Brexit: How Britian Will Leave Europe.

Tidligere britiske folkeavstemninger har som regel også ført til særegne britiske løsninger, som da de valgte å beholde pundet.

Alt i alt kan det godt tenkes at statsminister David Cameron kommer til å tape kampen om fortsatt britisk EU-medlemskap, er konklusjonen hans.

Powered by Labrador CMS