Ledelse

Husker du hva folk ønsker seg til jul?

Vi har en tendens til å ikke ta innover oss hva folk faktisk ønsker seg i gave, viser forskningen.

Publisert Sist oppdatert

I disse førjulstider – midt i julegavejakten til venner, familie, kolleger og naboer – kan et funn noen amerikanske forskere gjorde for noen år tilbake kanskje være til ettertanke...

Det viser seg nemlig at vi har en tendens til å ikke ta innover oss hva det er menneskene vi har i vår nærhet faktisk ønsker seg i gave, skriver Stanford Insights. Vi har en tendens til å ignorere direkte ønsker, og antar at en annen gave – noe vi selv har funnet på – vil falle bedre i smak enn det de selv sier at de ønsker seg.

Kanskje har kona sagt at hun ønsker seg ny skijakke, mens mannen tenker at det er en bedre idé med teaterbilletter og en bedre middag? Og kanskje har mannen ymtet frampå om at det hadde vært fint med en litt kraftig nødlader til mobiltelefonen, mens kona tenker at en fin genser må være den perfekte gaven?

Forskere ved Stanford og Harvard gjennomførte for noen år tilbake fem eksperimenter som handlet om det å gi gaver. Studien ble publisert i Journal of Experimental Social Psychology, og resultatene viste at de som mottok gavene var mer fornøyde med gaver de hadde ønsket seg enn med gaver de ikke hadde ønsket seg selv.

De opplevde gavene de hadde ønsket seg i forkant som mer gjennomtenkte og personlige fra giverens side enn om giveren hadde funnet fram til andre gaver. Giverne tenkte på sin side helt motsatt. De tenkte at den som får gaven vil bli langt mer imponert hvis det dukker opp noe som ikke står på ønskelisten.

Skal man overføre dette til lederskap og arbeidsliv, handler det ifølge Frank Flynn – en av Stanfordforskerne som står bak denne og andre studier av det å gi – om å lytte til hva kunder og medarbeidere har av ønsker, istedenfor å forsøke å gjette.

Powered by Labrador CMS