Europa

EU anklages for å være mer opptatt av å beskytte egne grenser, enn å redde migranter i Middelhavet.

Hard kritikk av EUs planlagte innsats i Middelhavet

Brussel (NTB-Ritzau): EU er mer opptatt av å beskytte egne grenser enn av å beskytte migranter, mener Redd Barna i Danmark. Amnesty International og Human Rights Watch slutter seg til kritikken.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag besluttet EU-lederne å tredoble budsjettet til grensekontrollbyrået Frontex og deres Triton-operasjon i Middelhavet.

Støtten blir på drøyt 75 millioner kroner i måneden, tilnærmet det samme som Italias nå nedlagte søk- og redningsoperasjon Mare Nostrum.

Mens Mare Nostrum-operasjonen var en omfattende søke- og redningsoperasjon, som berget over 100.000 migranter fra Middelhavet, er Triton mer rettet inn mot kontroll av EUs yttergrense.

Handlingslammede

Visegeneralsekretær Jonas Keiding Lindholm i danske Red Barnet er ikke imponert over hva som kom ut av torsdagens EU-toppmøte.

– Elendig. EUs stats- og regjeringssjefer framstår som trøtte, slappe, handlingslammede og i villrede. Jeg savner lederskap, solidaritet og handling, sier han.

Ifølge handlingsplanen som ble vedtatt, skal Triton-operasjonen rett nok utvides til også å drive patruljering opptil 30 kilometer fra europeiske kyster.

Noen forsterket innsats på åpent hav, slik tilfellet var med Mare Nostrum-operasjonen, legges det derimot ikke opp til.

Italienerne opererte tidligere helt opptil kysten av Nord-Afrika, og kunne på den måten redde et stort antall migranter i havsnød.

Beskytter grensen

– Selv om de tredoblet budsjettet for Triton-operasjonen, så legger man opp til å beskytte EUs grenser, ikke mennesker på flukt, sier Keiding Lindholm.

– Man kunne ha sendt et klart signal om at man sto fast ved sine moralske forpliktelser om å hjelpe mennesker i nød, men redningsoperasjoner til havs er ikke nevnt med ett eneste ord, sier han.

Keiding Lindholm er lei av å høre politikere snakke om alle dilemmaene man står overfor.

– Man må hjelpe flyktningene der de er, og akkurat nå er de altså i båter eller i Middelhavets bølger, sier han.

Redde ansikt, ikke liv

Amnesty International slutter seg til kritikken og mener de europeiske lederne gjør for lite for å berge migranter i havsnød.

– Det vi har vært vitne til, har handlet om å redde ansikt, ikke redde liv, sier John Dalhuisen som leder menneskerettighetsorganisasjonens virksomhet i Europa og Asia.

– Dersom man ikke gjør det som trengs, kommer migranter og flyktninger til å fortsette å drukne, og Europa vil lide et skammelig nederlag, sier han.

Human Rights Watch er også kritisk til EUs operasjon Trion, og mener at det ikke er nok å øke antallet skip.

Skipene må patruljere utenfor kysten av Libya, for det er der de overfylte båtene med migranter synker, påpeker de. (©NTB)

Fakta om EU-kommisjonens foreslåtte tipunktsplan

  1. EU vil forsterke det maritime patruljeoppdraget i Middelhavet, kalt Triton, både økonomisk og med mer utstyr.
  2. EU vil gjøre en mer systematisk innsats for å ta og ødelegge fartøy som brukes av menneskesmuglere. Det skal ifølge EU-kilder gjøres gjennom en kombinert sivil og militær operasjon. Detaljer om dette er imidlertid ikke offentliggjort.
  3. EUs politistyrke, grensekontroll, asylvirksomhet og påtalemyndigheter skal møtes jevnlig og jobbe tettere sammen for å samle informasjon om hvordan menneskesmuglerne opererer og hvordan de finansieres, og samarbeide om etterforskning.
  4. EUs kontor for asylsaker skal sende team til Italia og Hellas for å bistå i behandling av asylsøknader.
  5. Alle EU-landene skal ta fingeravtrykk av alle migranter.
  6. EU vil vurderer mulighetene for en «akutt omplasseringsmekanisme» for migranter.
  7. EU-kommisjonen skal lansere et frivillig pilotprosjekt for å flytte flyktninger over hele Europa.
  8. EU vil opprette et program for rask tilbakesendelse av «ulovlige» flyktninger. Programmet skal koordineres av EUs grensekontrollbyrå Frontex.
  9. EU vil, gjennom en felles innsats fra Kommisjonen og EUs diplomati, engasjere seg mer med Libyas naboland.
  10. EU vil utplassere tjenestemenn fra immigrasjonsmyndighetene i utlandet for å samle informasjon og etterretningsopplysninger om flyktningstrømmer.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS