Europa

Hellas en av verdens største våpenimportører

Dersom Hellas hadde redusert pengebruken på forsvar til snittet for NATO-landene, kunne 75 prosent av de foreslåtte pensjonskuttene bli spart.

Publisert Sist oppdatert

Sjeføkonomen i IMF, Olivier Blanchard, har beregnet at Hellas trenger å kutte i greske pensjoner tilsvarende 1 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) for å klare de nye budsjettmålene.

I en bloggpost på sidene til den uavhengige, amerikanske tenketanken Council on Foreign Relations peker Benn Steil og Dinah Walker på en annen mulighet, videre kutt i forsvarsbudsjettet.

Blant NATO-medlemmene er det bare USA og Frankrike som bruker mer på forsvar som andel av BNP enn Hellas. Årsaken som oftest løftes frem for å forklare den høye pengebruken, er at Tyrkia også bruker store summer på forsvar, faktisk kun litt mindre enn Hellas som andel av BNP, og i Hellas frykter man Tyrkisk aggresjon, selv om også Tyrkia er NATO-medlem.

Steil peker på at dersom Hellas kutter forsvarbudsjettet sitt ned til NATO-snittet på 1,5 prosent, vil det dekke nesten 75 prosent av de foreslåtte pensjonskuttene.

Nå har Hellas faktisk kuttet en del i forsvarsbudsjettet siden de enorme summene som gikk med på store deler av 2000-tallet. Mellom 2002 og 2012 brukte Hellas i snitt 4 prosent av BNP på forsvaret, ifølge Guardian. I 2006 var Hellas verdens tredje største forvarsimportør, kun slått av Kina og India.

Og 2,2 prosent av BNP i dag, er mindre enn 2,2 prosent av BNP før den økonomiske krisen. Gresk BNP falt med rundt 50 prosent siden toppåret 2008.

Men det kan også være en annen grunn til at Hellas så langt ikke har kuttet videre i forsvarsbudsjettet. Tysk og fransk forsvarsindustri har ifølge Guardian profitert på den greske opprustningen. Mellom 2005 og 2010 var det ingen land som kjøpte mer tysk forsvarsmateriell enn Hellas. I samme periode var Hellas den tredje største kunden av fransk forsvarsmateriell.

Lederne i NATO møtes i dag for å diskutere blant annet situasjonen i Russland. USA har bestemt seg for å lande flere tunge våpengrupper i det baltiske landene.

Powered by Labrador CMS