Samfunn

Muntlig spørretime på Stortinget, stortingsrepresentantene Stefan Heggelund (H) og Sveinung Rotevatn (V) ler i spørretimen.

Høyre vil endre sykelønnsordningen

Høyre vurderer å endre sykelønnsordningen slik at arbeidsgivere må betale mer av langtidssykefraværet.

Publisert Sist oppdatert

Stefan Heggelund leder et internt utvalg i Høyre som utvikler partiets arbeids- og sosialpolitikk. Bakgrunnen er at partiet ønsker å tenke nytt om sykelønnsordningen. I dag har arbeidsgiver som hovedregel plikt til å betale sykepenger for de første 16 kalenderdagene en arbeidstaker er sykemeldt. Nav overtar etter det. Høyre vurderer, ifølge Dagens Næringsliv, å omorganisere hele arbeidsgiverperioden ved betaling av sykelønn slik at arbeidsgivere må dekke en lengre periode, men til en lavere prosentsats. Totalbeløpet for arbeidsgiver forblir etter planen uendret.

- Dagens løsning legger opp til at arbeidsgivere jobber for å forebygge den største utfordringen, nemlig langtidsfraværet, sier Heggelund til DN.

Hverken LO eller NHO ville kommentere forslaget, men Jan Erik Askildsen ved UiBs program for helseøkonomi mener bedriftene bør dekke en større del av kostnadene for å få ned sykefraværet.

- Da vil de bli motiverte til å innføre tiltak for å bedre arbeidsmiljøet og på den måten spare kostnader, sier han til DN.

Han mener den gunstige sykelønnsordningen er en av årsakene til at sykefraværet i Norge er høyt.

ISS Norge-sjef, Hans John Øiestad, mener bedriftene allerede betaler en stor del av regningen.

Powered by Labrador CMS