Ledelse

Industrien med lavere lønnsvekst i fjor

Lønningene i industrien steg med 2,7 prosent i fjor. Det innebærer lavere lønnsvekst enn på mange år. Også i olje og gass var lønnsveksten mye lavere i fjor enn i 2013.

Publisert Sist oppdatert

Analyseselskapet Ny Analyse har satt sammen ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som viser at lønnsveksten i norsk industri og i norsk olje- og gassektor bremset opp i fjor. Det vil legge press på partene i det kommende lønnsoppgjøret. Sjeføkonom i Ny Analyse, Terje Strøm, mener det er på tide å vise moderasjon.

– Vi ser at lønnsveksten snudde ned fra 2013 til 2014. I den grad lønnsoppgjøret blir magert for oljeindustrien er det faktisk på tide. Vi kan ikke leve med en lønnsvekst på 5-8 prosent når andre land, og bransjer, ligger på under halvparten, sier Strøm.

Litt lavere lederlønn

Gjennomsnittslønnen for alle ansatte i industrien ligger i dag på 42.500 kroner i måneden. Høyest betalt for stillingsgruppen «ledere» med en månedslønn på 68.600 i snitt. Lavest ligger ufaglærte, med 32.000 kroner i snittlønn.

I olje- og gassektoren er lønnen svært mye høyere. Her er gjennomsnittet 66.900 kroner i måneden. Lederne innen olje og gass innkasserer en månedslønn på 101.300 – men det er faktisk en tusenlapp mindre enn snittet i 2013, som lå på 102.000.

Ufaglærte er ikke med i statistikken, så den gruppen som har lavest lønn i olje- og gassektoren er håndverkerne med 47.500 kroner i måneden. Men de gjør det mye bedre enn sine kolleger i industrien – her tjener håndverkerne i snitt 36.100 kroner.

Ansatte innen olje og gass har fått økt lønnen med 23 prosent mellom 2008 og 2014. I industrien har de ansatte i gjennomsnitt hatt en lønnsøkning på 19,5 prosent i samme periode.

Lederne i industrien har vært moderate de siste seks årene, og kun økt lønnen med 2,4 prosent. Lederne innen olje og gass har vært mer på hugget – de har kunnet spe på lønnen med 16,5 prosent siden 2008.

Lønnsvekst 2008-2014

2014 førte med seg et nokså kraftig fall i lønnsveksten både i industrien og i olje- og gassektoren.
Kilde: Ny Analyse/SSB

Forventer nøkternt lønnsoppgjør

I arbeidsgiverforeningen Norsk Industri ser de tallene fra SSB som positive.

– Det som er interessant med tallene fra SSB er at lønnsveksten er redusert, den vokser altså ikke så raskt som i tidligere år. Dette er positivt, for det særnorske lønnsnivået er en stor utfordring, ikke minst for konkurranseutsatte bedrifter i eksportindustrien, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland. – Tallene fra SSB bekreftes av de rapporter vi får fra medlemsbedriftene, påpeker han.

Norsk Industri forventer at tallmaterialet fra Teknisk Beregningsutvalg, som snart er klart, vil vise samme utvikling hva angår lønnsveksten i 2014. Med en noe flatere lønnsvekst i årene fremover og en krone som holder seg på dagens nivå, vil det utvilsomt bli lettere for norske bedrifter å konkurrere ute, mener Langeland, noe industrien allerede har merket i høst og vinter.

– Vi forventer at årets mellomoppgjør, som LO og NHO skal forhandle og som kun dreier seg om penger, vil være preget av utpreget nøkternhet, sier Finn Langeland.

Lønnsadelen flytter til Oslo

Terje Strøm i Ny Analyse påpeker at oljeklyngen skaper enorm interesse i oppgangstider. Da øker lønninger, bonuser og boligpriser kraftig.

Lavere lønnsvekst innen olje og gassektoren vil føre til at lønnsadelen når det gjelder lederlønninger nå vil flytte seg fra Stavanger til Oslo.

– Det betyr samtidig at boligpriser vil stige mindre i oljehovedstaden enn i byråkrathovedstaden, sier Strøm.

Ifølge Terje Strøm er lønnsnedgang, og i alle fall lavere lønnsvekst, nødvendig i enkelte deler av næringslivet.

– På den annen side har svakere krone bedret konkurranseevnen betydelig mer enn hva to, tre lønnsoppgjør hadde klart å få til. Men det spørs vel om den lave kronekursen vil vedvare, sier han.

Powered by Labrador CMS