Europa

Tysklands statsminister Angela Merkel varsler grekerne om tidsnød.

Merkel til Hellas: Det haster

Det er knapt med tid, lyder Angela Merkels advarsel til Hellas.Flere EU-topper yttrykker nå irritasjon over den greske retorikken.

Publisert Sist oppdatert

Hellas er fortsatt ikke enige med de internasjonale långiverne i EU og Det internasjonale pengefondet om vilkårene for å få flere lånemidler. Og ved utgangen av måneden utløper låneprogrammet samtidig som over 1,5 milliarder i avdrag forfaller til betaling for grekerne.

– Det er ikke mye tid igjen. Vi må jobbe svært hardt med dette, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Hver dag teller for å få jobben gjort. Vi ønsker å beholde Hellas i eurosonen, men solidaritet blant europeiske land betyr at Hellas må innføre visse tiltak, sier hun.

Hellas har så langt ikke gått med på kreditorenes krav til reformer og innstramminger og dermed heller ikke fått utbetalt de siste 7,2 milliarder euroene i låneprogrammet. Statskassa er nå bunnskrapt.

Aten-utspill irriterer Brussel

Velviljen er ikke til å ta og føle på i Brussel etter nye stikk fra gjeldstyngede Hellas.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker klarte ikke å skjule irritasjonen over den greske statsministeren i helga.

– Jeg har ikke noe mot Alexis Tsipras personlig. Tvert imot. Han var min venn. Han er min venn. Men vennskap trenger noen minimumsregler for å opprettholdes, sa Juncker til pressen.

Mens forhandlingene om en siste utbetaling av lånemidler til blakke grekere fortsetter i sneglefart, retter partene flere stikk mot hverandre.

Hellas' statsminister har kalt långiverne EU og IMFs forslag til en avtale for absurde og urealistiske. Finansminister Yanis Varoufakis skal ha kalt avtaleforslaget «på grensen til en fornærmelse».

Mister venner

Ifølge nyhetsbyrået Reuters prøvde Tsipras å ringe Juncker i helga, men kommisjonspresidenten vil angivelig først ha grekerens motforslag på bordet.

– Tsipras lovet at han torsdag kveld skulle komme med et alternativt forslag. Jeg har ikke mottatt det, sier Juncker.

Han har vært kjent som en av EU-toppene med mest forståelse for greske argumenter om at harde innsparinger og reformer ødelegger mulighetene for sårt tiltrengt vekst. Regjeringen i Aten risikerer nå å miste viktige venner i Brussel i kampen mot vilkår som går på tvers av hva den har sagt at den kan godta innen privatiseringer og pensjonsreform.

– Det er ikke sant at låntakeren alltid er moralsk og långiverne alltid er umoralsk, sier EU-president Donald Tusk om den greske retorikken.

Regninger

Innen utgangen av juni må Hellas betale låneavdrag til Det internasjonale pengefondet (IMF) på over 1,5 milliarder euro.

– Det blir antatt at Hellas ikke har nok penger til å betale, skriver avisen Financial Times.

Dermed blir det avgjørende å komme fram til en avtale mellom Hellas og kreditorene i EU og IMF om vilkårene for en utbetaling av de siste 7,2 milliarder euroene som står i pakken av kriselån Hellas er innvilget.

Kompromiss

Varoufakis kaller en avtale «helt grunnleggende» for både eurosonen og EU. Etter et møte med tyske Wolfgang Schäuble mandag mener han, tross den skarpere tonen, at det finnes en felles forståelse av problemene.

Hellas er fortsatt villig til å inngå kompromisser for å nå en enighet, sier talsperson Gabriel Sakellaridis for regjeringen i Aten.

– Utgangspunktet for den greske delegasjonen er å undersøke muligheten for en løsning som tilfredsstiller begge sider, sier han ifølge Reuters.

Onsdag møter Tsipras Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande for nye samtaler.

Powered by Labrador CMS