Europa

Marine Le Pen under en pressekonferanse, oktober 2015.

Nå vil Front National bygge allianser på høyresiden

Leder for Front National Marine Le Pen klarte ikke å vinne en eneste region i det franske valget sist uke. Nå skal hun samle kreftene på ytterste høyre.

Publisert Sist oppdatert

10 millioner ekstra stemmer. Det er hva ekspertene tror må til for at Marine Le Pen i Front National på den ytterste høyresiden skal ta makten i Frankrike.

Valget som ble avholdt i forrige uke viste stor fremgang for Le Pen og partiet hennes, men de vant likevel ingen av regionene.

I en artikkel i Politico.eu i dag går det frem at Marine Le Pen har planen klar for hvordan partiet skal bryte gjennom det som har blitt omtalt som en "glassmur" for partiet.

Fremover skal strategene i partiet bygge allianser med likesinnede partier på høyresiden. Rekruttere høyprofilerte politikere og fortelle befolkningen på en enda mer effektivt måte hvordan partiet skiller seg fra andre franske partier - og da særlig på ønsket om å forlate eurosonen, skriver nettstedet.

For eksempel har partiet allerede gjort sine hoser grønner for lederen av høyrepartiet Debout La France Nicolas Dupont-Aignan. Debout tok 4 prosent av stemmene i valget, men så langt har Dupont-Aignan vært avvisende.

Også lederen for høyrepartiet Mouvement de France, Vicomten (en adelsgrad over baron) Phillip de Villiers har blitt nevnt som en mulig alliansepartner. Det samme har den uavhengige konservative politikeren Robert Menard som nylig tok til orde for at Front National endret navnet sitt i en symbolsk handling som kunne samle alle kreftene på den ytterste høyresiden.

Menard har tidligere uttalt at han deler 80 prosent av verdigrunnlaget til Front National. Denne uken kom svaret fra Le Pen som på radioen kunngjorde at forslaget ville bli diskutert i slutten av januar neste år.

Mer moderate medlemmer av partier drømmer om å danne allianser mot høyre-sentrum, og da spesielt Sarkozys parti Les Républicains. Sarkozy har selv avvist denne ideen og uttalt at han aldri vil samarbeide med Front National, men Politico viser til at flere prominente politikere innad i partiet hans allerede har gått mot dette ønsket. For eksempel har Sarkozys tidligere taleskriver, Henri Guaino, blitt sitert på at han kan samarbeide med Marion Maréchal-Le Pen, Marines 26-år gamle niese.

Powered by Labrador CMS