Samfunn

Nordmenn har økende tillit til politikerne.

Nordmenn har fått økt tro på politikerne

Tilliten til politikerne er styrket de siste ti årene. Håndteringen av Finanskrisen og terrorangrepene i 2011 har trolig bidratt til dette, mener professor.

Publisert Sist oppdatert
For ti år siden oppga bare 26,7 prosent av nordmenn at de «for de meste stoler på at de i regjeringen gjør det som er rett». Den andelen har ti år etter økt til 38,6 prosent, viser nye tall fra NSD (Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste) om holdninger til samfunnsdeltakelse.

Det er også betydelig færre enn for ti år siden som mener at «de fleste politikere er med i politikken bare for å få noe igjen personlig»: Mens det i 2004 var 22,4 prosent som sa seg enig i denne påstanden, var tallet sunket til 16,4 prosent i 2014.

Mer positive til valg

– Norge er et land der tilliten, både mellom folk flest og til myndighetene, generelt har vært høy, men det er overraskende at endringene nå er så tydelige og så systematiske, sier Knud Knudsen, professor emeritus i sosiologi ved Universitet i Stavanger til NTB.

Knudsen var i flere år norsk representant i International Social Survey Programme (ISSP), som de norske tallene er en del av. Tall fra flere land er ventet senere i våren 2016.

Han peker på at tallene også viser at flere nordmenn enn for ti år siden føler at de har mulighet til å påvirke politikken og myndighetene.

Langt flere enn for ti år siden oppgir også nå at de opplever at de har en nokså god forståelse av de politiske sakene. Mens 56,1 prosent oppga dette i 2004, hadde tallet steget til 62,1 i 2014.

Tallene viser også at flere enn før synes det er viktig å stemme ved politiske valg. 84 prosent oppgir dette i 2014 mot 75 prosent i 2004.

Finanskrisen og Utøya

Knudsen tror det er flere årsaker til at norske politikere kommer så godt ut av undersøkelsen. Han peker på at i motsetning til en del andre land, så har norske politikere vært innblandet i få politiske skandaler eller store korrupsjonssaker. I Norge er politikerne også flinke til å søke felles løsninger, i motsetning til for eksempel i USA, hvor steile politiske motsetninger og en ofte svært fastlåst politisk situasjon har ført til økt politikerforakt.

– Det har også vært noen kriser det siste tiåret som har blitt taklet godt politisk i Norge. Det gjelder særlig finanskrisen i 2008, hvor det ble tatt politiske grep som skapte ro og trygghet, samt håndteringen av terrorangrepene i 2011, der det politiske systemet sto fram som veldig godt på fellesskap, trygghet og demokrati, sier Knudsen.

Han peker på at også regjeringsskifte i 2013 viste folk at den daglige politikken endrer seg lite, selv ved sterke ideologiske skifter.

Knudsen advarer samtidig mot at vi skal bli for fornøyd med våre politikere.

– Kanskje er vi litt naive. Eva Joly kommenterte akkurat WW-skandalen i Tyskland, og som hun sa, når selv et land som Tyskland, som er så gjennomsyret av regelverk, innsyn og tro på autoriteter opplever en så stor korrupsjonssak, da må man ikke tro at det samme ikke kan skje i Norge, påpeker han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS