Ledelse

Tyskerne fester grepet om EU-makten. Her fra innsiden på den nye delen av Riksdagsbygningen.

Norge ville fått fire toppjobber i EU - dersom vi ble medlem

En gjennomgang av alle lederposisjonene i EU viser at Norge ville fått rundt 4-5 av jobbene, eller i overkant av 2 prosent.Tyskland har flest toppjobber.

Publisert Sist oppdatert

Den innflytelsesrike tenketanken Bruegel har utført en undersøkelse på det som er av toppjobber i EU-kommisjonen, EU-rådet og EU-parlamentet fra 1999 til i dag og sett på hvilke land som sitter på flest poster - og med det, mest makt. Den soleklare vinneren er for tiden Tyskland med 23 toppstillinger, eller rundt 15 prosent av jobbene.

Og det er kanskje som det burde være, tenker du, siden Tyskland er det største EU-landet og betaler mest av EUs budsjetter. Men i 2009 var det Frankrike som tronet på toppen med 17 prosent av lederstillingene. Men det var før EUs økonomiske krise som kan se ut til å ha snudd litt på maktforholdene. Nå er Frankrike nedse i kun 8 prosent av de innflytelsesrike posisjonene, bak Spania som har færre innbyggere.

Storbritannia og Italia har også måtte se egen innflytelse falle. I 1999 var det britene som satt på relativt flest poster med 17 prosent. I dag har de kun 11 prosent.

Land det er naturlig for Norge å sammenligne seg med har mellom tre og fem toppjobber. I 2015 sitter svenskene på tre, danskene og finnene på fire, men i 2009 var Danmark nesten som en stormakt å regne med hele 7 toppstillinger, eller 6 prosent.

I Frankrike foregår det for tiden en debatt om Frankrikes realtive maktforvitring. Bruegel konkluderer med at franskmennene nok har rett i at de har mistet innflytelse, og at Tysklands makt har økt.

Powered by Labrador CMS