Arbeidsliv

Spør om arbeidsrett: Oppsigelse

Oppsigelse av syk ansatt ved omorganisering.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber som HR-ansvarlig i en statlig virksomhet. Vi er i gang med en omorganisering av virksomheten. Flere ansatte er funnet overtallige og må sies opp. En av de ansatte som er funnet overtallig er for tiden langtidssykemeldt. Det er fortsatt uklart når han kommer tilbake til jobb, men det er ikke grunn til å tro at det skjer før omorganiseringen iverksettes. Jeg mener at den ansatte har et spesielt oppsigelsesvern mens han er sykmeldt og at virksomheten ikke kan si han opp før etter han er tilbake i jobb, stemmer det?

HR-ansvarlig

Svar: Det er en utbredt misforståelse at syke arbeidstakere er «fredet» i den forstand at de ikke kan sies opp i når de er sykmeldt, uansett oppsigelsesgrunn. Dette er ikke tilfelle. Arbeidsmiljøloven oppstiller kun et særskilt vern mot oppsigelser som er begrunnet i arbeidsuførheten. Det er dermed ingen ting i veien for at sykmeldte arbeidstakere blir sagt opp på grunn av for eksempel omorganiseringer. I slike tilfeller gjelder det alminnelige oppsigelsesvernet i arbeidsmiljøloven § 15-7.

Du må imidlertid være oppmerksom på at det gjelder en særskilt bevisregel ved oppsigelse av sykmeldte ansatte. Arbeidsgiver pålegges her en strengere bevisbyrde enn ved vanlige oppsigelser. Vanligvis er det tilstrekkelig at arbeidsgiver sannsynliggjør, det vil si at det er mer enn 50 % sannsynlig at saklig grunn for oppsigelse foreligger. Dersom den ansatte er sykmeldt må arbeidsgiver først gjøre det «overveiende» sannsynlig – med andre ord, en markert høyere sannsynlighetsovervekt enn 50 % - for at oppsigelsen ikke er begrunnet i sykefraværet. Deretter må den oppsigelsesgrunn som påberopes – i dette tilfellet omorganiseringen – bevises. Bevisregelen er vedtatt for å motvirke at arbeidsgivere oppgir en fiktiv begrunnelse for å kunne si noen opp på grunn av arbeidsuførhet.

SBDL/v advokat Marianne Gjerstad

Powered by Labrador CMS