Samfunn

Når skal jeg endelig få spille sjakk på skolen?

Spania innfører sjakk i skolen

Spania er overbevist, nå innfører de også sjakk i skolen. Norge henger etter, men det er store ting på gang også her.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke stemte spanske politikere for et forslag om å gjøre sjakk obligatorisk i skolen. Det er noe verdensmester Magnus Carlsen har tatt til orde for at flere land burde gjøre.

Forslaget stammer fra det såkalte "Chess in Schools"-programmet og er anbefalt av EU-parlamentet siden 2012.

Den utløsende faktoren for vedtaktet var en studie som viste en klar sammenheng mellom bedre matte- og leseferdighter etter innføring i sjakkens verden.

– Spania er nå ett av flere land som har tatt dette skrittet. Fra tidligere har Tyrkia, Kina, USA og England innført eller delvis innført det i skoleplanen, sier Geir Nesheim Generalsekretær i Norges Sjakkforbund.

Det norske programmet "Sjakk i skolen" var et samarbeidsprosjekt mellom Norges Sjakkforbund og Ungdommens Sjakkforbund som gikk over tre år. Men akkurat nå finnes det ikke skoleprogrammer for sjakk i Norge annet enn på enkelte skole- og fritidsordninger.

– Sjakk i skolen ligger ganske langt tilbake i Norge sammenlignet med andre land. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Nesheim.

Forbundet har jobbet hektisk med tilsvarende planer på det politiske plan de siste årene. Og nå begynner ballen endelig å rulle.

– Vi har fått gehør fra en tverrpolitisk gruppe med stortingspolitikere for å se på hva sjakk i skolen kan bety for Norge. Dette er i ferd med å konkretisere seg i møter allerede nå i første kvartal, sier han.

Håpet er at folk høyt opp i regjeringen skal delta i møtene hvor blant andre representater fra det britiske Chess in Schools-programmet skal være til stede. Finansering, organisering og behovet for studier skal diskuteres.

– Hvorfor kan ikke vi lære av forskning som allerede er gjort, spør Nesheim.

Powered by Labrador CMS