Vi handler oftere fra asiatiske nettbutikker. Grunner er billigere, eller gratis, frakt.

Foto

Freeimages

Taper penger på pakker fra u-land

Publisert: 9. februar 2015 kl 09.22
Oppdatert: 9. februar 2015 kl 09.22

En internasjonal postavtale med den FN-baserte internasjonale postunionen UPU, bidrar til at det er billigere å levere pakker fra utlandet enn fra Norge. Det skriver Dagens Næringsliv.

Avtalen ble i sin tid inngått for at brev og pakker fra såkalte u-land skulle ha en fast lavpris. Etter netthandelens inntog har ordningen fortsatt med økende styrke. Netthandelen fra asiatiske land, som ofte kan tilby gratis frakt, har økt med 30 prosent.

For å levere en pakke på 300 gram i Norge, får Posten maksimalt kreve åtte kroner for pakker fra Kina og andre land som UPU definerer som u-land. Dette utgjør hoveddelen av kostnaden, og norske butikker må minimum ut med 27 kroner for en pakke med samme vekt. Rekommanderte sendinger brukes ofte, og koster seks syv kroner ekstra fra Kina. For norske forbrukere er prisen 140–240 kroner.

– Vi taper penger på alle varer i brev som sendes fra disse landene. Når vi ser e-handel voikse frem gir det en del veldig ubehagelige konsekvenser for slike som oss, men også for konkurransen mellom nettbutikker. Det gir en konkurransefordel å drive fra Kina, og det er uheldig, sier Posten Norge-sjef Dag Mejdell til Dagens Næringsliv.

 

Saken fortsetter under annonsen