Arbeidsliv

Unio-lederen vil ha varslerkommisjon

Unio-leder Anders Folkestad kaller politiets håndtering av Monika-saken en skandale og krever at regjeringen nedsetter en kommisjon for å sikre varslernes rettigheter.

Publisert Sist oppdatert
– Kommisjonen må vurdere om vi skal få et varslerombud eller en særdomstol for varslere, sier Folkestad til Dagbladet.

Unio-lederen sier sakene med Robin Schaefer og de andre varslerne i Bergen mangler sidestykke, selv om det også har vært andre alvorlige varslersaker i Norge.

– Vi kan ikke ha det slik at modige varslere risikerer helse og karriere, sier Folkestad.

Fundamentalt galt

Fredag opplyste Geir Gudmundsen at han fratrer som politimester i Hordaland politidistrikt. Men at én toppsjef fjernes, er ikke nok, mener Folkestad.

– Når ikke etaten som er satt til å passe på lov og orden i samfunnet er i stand til å håndtere varslingssaker, ja da er det noe som er fundamentalt galt, sier han.

– Det er noe som er galt med kulturen i politiet, når ledelsen ikke evner å håndtere kritikk og feil, legger han til.

Torsdag fastslo justisminister Anders Anundsen at systemet sviktet fundamentalt i Monika-saken. Han åpnet allerede da for å la politifolk få varsle om kritiske forhold til andre enn sine ledere.

– Ja, det må være mulig å si ifra. Og i denne saken har ikke dette fungert etter hensikten, sa Anundsen til NTB.

– Vi må nå se på andre måter å håndtere varslingssaker på. Utgangspunktet er at varsling skal skje i linje. Men kanskje fungerer en ekstern varslingskanal bedre for politiets del, mente han.

Gjengjeldelse

Før advokatfirmaet Wiersholm la fram sin granskingsrapport torsdag, hadde Hordaland politidistrikt for lengst fått skarp kritikk av både Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten for etterforskningen og politiarbeidet etter at Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt hjem i Sund på Sotra 14. november 2011.

Wiersholms rapport feller en knusende dom over Hordaland-politiets ledelse og håndteringen av saken. Det fastslås at varsleren Robin Schaefer, som slo alarm om det han mente var mangelfull etterforskning i saken, ble behandlet i strid med loven og utsatt for gjengjeldelse fra sin egen ledelse.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ser svært alvorlig på saken, som nå blir oversendt til Spesialenheten for politisaker for etterforskning. Han vil ikke utelukke at enkeltansatte kan bli straffeforfulgt, eller at saken får personalpolitiske konsekvenser for enkeltansatte.

– Det er påvist brudd på arbeidsmiljøloven. Nå er det Spesialenheten som må vurdere straffereaksjoner, sa Humlegård til NTB.

Powered by Labrador CMS