Venstreleder Trine Skei Grande

NTB Scanpix

Venstre forbereder for neste avgiftskamp

NTB
Publisert: 27. november 2015 kl 09.25
Oppdatert: 27. november 2015 kl 09.25
– Skal vi få ned utslipp og begynne det grønne skatteskiftet, kommer vi ikke utenom avgiftene på bensin og diesel. Handlingsrommet er borte, og Venstres kreativitet til å finne alternative avgifter som kutter CO2-utslippene er brukt opp, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagsavisen. Frps Hans Andreas Limi mener det ikke er fullt så enkelt.

– Det er fire partier som skal forhandle. Økningene Venstre foreslo i sitt alternative budsjett, ville ikke medført lavere utslipp eller mindre bilbruk, men bare gjøre det dyrere for folk å bruke bil, sier Limi, som synes det er feil å kalle forslaget et miljøgrep.

Under årets forhandlinger sto Venstre steilt på at klimautslippene må ned. Regjeringen holdt like hardt på at økte avgifter på bensin og diesel ikke var løsningen. Neste gang slipper ikke statsminister Erna Solberg (H) unna, sier Grande.

– Hun er forpliktet til å ta i bruk disse virkemidlene, sier Grande og viser til et punkt i budsjettavtalen hvor det heter at regjeringen i statsbudsjettet for 2017 skal fremme forslag om grønt skatteskifte hvor omleggingen skal være «av en størrelse som forsterker klimaforliket og gir betydelige reduksjoner i klimautslippene».