Arbeidsliv

Nordlandssykehuset i Bodø meldte i dag om udekkede vakter, for første gang siden sykehusstreiken brøt ut. Men Akademikerne akter å holde streiken i gang, og legger opp strategien for å unngå tvungen lønnsnemnd.

Akademikerne kjemper for å holde streiken gående - skjermer trolig Nordlandssykehuset

De streikende har ingen intensjoner om å trekke i bremsen, tross i udekkede vakter ved Nordlandssykehuset. Men de er svært lite lystne på tvungen lønnsnemnd, og legger strategien deretter.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag formiddag ble de første meldingene om udekkede vakter ved norske sykehus på grunn av den pågående streiken blant leger og andre sykehusakademikere send til Helsetilsynet.

Dermed startet spekulasjonene om saken ville gå til tvungen lønnsnemnd allerede i løpet av dagen, tirsdag 11. oktober.

– Det er bare spekulasjoner, og de vil jeg ikke bidra til. Men en tvungen lønnsnemnd vil ikke løse noen ting, sier forhandlingsleder for Akademikerne, Rune Frøyland til Dagens Perspektiv.

Han står med det på sin tidligere uttalelse om at «Spekter vet hva som må til. Tvungen lønnsnemnd løser ikke nødvendigvis noe som helst. Da risikerer vi bare en situasjon med stor uro i sykehusene i lang, lang tid. Det er svært alvorlig».

Spiller ballen til Spekter

Det er varslet en opptrapping i streiken på torsdag. Frøyland bekrefter imidlertid at meldingene om udekkede vakter vil påvirke eventuelle nye uttak. Dermed kan det virke som at Nordlandssykehuset, og iallefall legegruppen der, unntas nye streikeuttak.

– Vi fortsetter den linjen vi har vært på hittil, som ikke skal føre til fare for liv og helse, og tvungen lønnsnemnd, slår Frøyland fast.

Akademikerne har gjennom hele streiken vært klare på at liv og helse ikke settes i fare av deres streikeaksjon. I tillegg har de skjermet enkelte grupper, og blant annet behandlingen av barn og kreftsyke berøres ikke av den pågående streikeaksjonen, som nå er tidenes lengste ved et norsk sykehus.

Det prinsippet gjelder fortsatt, sier Frøyland - men det er nå opp til arbeidsgiversiden å søke om dispensasjon for leger i situasjoner der farlige situasjoner kan oppstå, legger han til.

– Hvis det er enkeltstående situasjoner med fare for liv og helse, så regner vi fullt ut med at arbeidsgiver vil vurdere pasientsikkerheten, og søke dispensasjon for de enkeltstående situasjonenene.

Det har Spekter tidligere avvist at de kommer til å gjøre.

Tvungen lønnsnemnd

  • Myndighetene griper inn og beslutter at konflikten skal avgjøres ved lønnsnemnd, noe som normalt skjer i Rikslønnsnemnda.

  • Internasjonale konvensjoner bygger på at myndighetene bare skal benytte slike inngrep når det er nødvendig av hensyn til liv og helse eller av tungtveiende samfunnsmessige grunner.

  • Tvungen lønnsnemnd må vedtas av Stortinget i hvert enkelt tilfelle.

  • Hvis en konflikt går til Rikslønnsnemnda må streiken opphøre umiddelbart.

  • Rikslønnsnemnda består av en leder og åtte andre medlemmer, hvorav to representanter for hver av partene i den enkelte sak.

  • Lønnsnemndas avgjørelse har samme virkninger som en tariffavtale.

(Kilde: Store Norske Leksikon/NTB/regjeringen.no)

I grenseland

Samtidig kommer det bekymringsmeldinger fra flere steder i landet.

Ifølge NRK Rogaland har Stavanger Universitetssykehus (SUS) meldt til Helsetilsynet om «økende grad av bekymring.»

– Det nærmer seg en tålegrense. Jeg vil ikke sette en dato for når bemanningen er uforsvarlig, det blir feil, men det er mer og mer krevende, sier fagdirektør ved SUS, Sverre Uhlving til NRK.

Kanalen melder også at helseminister Bent Høie ikke vil involvere seg i saken.

Powered by Labrador CMS