Arbeidsliv

Oljebransjen sliter fortsatt. Det setter sitt preg på det norske arbeidsmarkedet.

Arbeidsledigheten øker, og flere går lenge uten jobb

– Etter flere måneder med nedgang i ledigheten har vi sett en økning de siste to månedene.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av november ble det 1100 flere helt ledige, ifølge sesongjusterte tall fra NAV. Summen av helt ledig og arbeidssøkere som deltar på tiltak (bruttoledigheten) økte med 500 personer.

Til sammen var 78.157 mennesker helt arbeidsledige i november, melder byrået. Det utgjør 2,8 prosent av arbeidsstyrken.

Ved inngangen til året var prosentandelen helt arbeidsledige i Norge 3,4 prosent, og foruten et lite hopp fra juni til juli har tallet dalt gjennom året. Etter den positiv perioden har tallet imidlertid økt igjen de to foregående månedene.

– Mye av dette skyldes at færre arbeidssøkere deltar i tiltak og at flere dermed er helt ledige. Oppsummert er bruttoledigheten på samme nivå nå som den var ved starten av året, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Flere går lenge uten jobb

Nav-tallene viser at det ved utgangen av november var 15.000 helt ledige som har vært arbeidssøkere i mellom ett og to år. Det er 2 600 flere enn for ett år siden.

Omtrent tre fjerdedeler av denne økningen har skjedd i Rogaland og Hordaland, og det er særlig innen ingeniør- og ikt-fag og industriarbeid at flere har gått ledige i mer enn ett år.

Antallet korttidsledige har falt i samme periode. Ved utgangen av november var det 41.200 helt ledige som hadde vært arbeidssøkere i mindre enn et halvt år. Det er 4200 færre enn for ett år siden. Nedgangen i antallet korttidsledige er størst innen bygge- og anleggsarbeid.

Store forskjeller

Justert for normale sesongvariasjoner hadde Troms og Hordaland den største økningen i arbeidsledigheten i november. Finnmark og Akershus hadde den største nedgangen.

Sammenlignet med fjoråret er fortsatt Hordaland og Rogaland fylkene som har opplevd størst økning i ledigheten det siste året, med henholdsvis 13 og 11 prosent. I samme tidsperiode har Telemark opplevd størst nedgang, med 20 prosent færre arbeidsledige, etterfulgt av Nord-Trøndelag med 19 prosent færre.

Det var innen ingeniør- og IKT-fag og bygg- og anleggsarbeid at ledigheten økte mest forrige måned. Det er også trenden sammenlignet med året i fjor. Arbeidsledigheten i denne bransjen økt med 21 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Bygg og anleggsbransjen fikk en etterlengtet økningen etter flere måneder på rad med fall i ledigheten. Det siste året har imidlertid vært godt. Sammenlignet med november i fjor er dette yrkesgruppen hvor ledigheten har falt mest, med en nedgang på 13 prosent.

Ved utgangen av november var arbeidsledigheten høyest innen industriarbeid med 4,8 prosent av arbeidsstyrken. Arbeidsledigheten var lavest innen undervisningsyrker og akademiske yrker, med henholdsvis 0,6 og 1,0 prosent.

Dagpenger

Ifølge Nav mottok 46.500 av de som var registrert som helt ledige dagpenger ved utgangen av november. Det utgjør 59 prosent av de helt ledige, og en økning på 1700 personer, eller4 prosent, sammenlignet med november i fjor.

Det betyr ikke at resten ikke mottar støtte. De som ikke mottar dagpenger kan motta tiltakspenger, sosialhjelp, arbeidsavklaringspenger eller være ledig uten å motta noen stønad fra NAV.

Totalt var det 73.200 mottakere av dagpenger i november, 3 400 flere enn for ett år siden. Utenom de helt ledige som mottok dagpenger var det også 18.200 delvis ledige med dagpenger, 6.400 arbeidssøkere på tiltak og 2.100 andre dagpengemottakere.

Powered by Labrador CMS