Samfunn

Utlendingsdirektoratet (UDI).

UDI kvitter seg med 10.800 mottaksplasser

I tillegg legger de ned drøyt 50 mottak. Det går hardt utover enkelte distrikter.

Publisert Sist oppdatert

UDI kvitter seg med ytterligere 3.800 mottaksplasser fordi det kommer færre asylsøkere til Norge.

Utlendingsdirektoratet (UDI) meldte i august at 7.000 plasser ved drøyt 50 asylmottak skal legges ned med virkning fra desember/januar. Nå blir ytterligere 3.800 plasser lagt ned.

– Dette er i hovedsak ordinære mottaksplasser, men også noen hundre plasser i ordinær transitt. Dette berører dessverre mottaksansatte, kommuner og beboere, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i UDI.

De mottakene som nå legges ned, har tre eller fire måneders oppsigelsestid og vil dermed ha kontrakt fram til januar/februar 2017.

Asylstoppen gir problemer for distriktene

Asylmottaket i Hattfjelldal har hatt om lag 200 asylsøkere, som har resultert i et tjuetalls arbeidsplasser, nybygging, skolevekst og handelsoppsving, skriver Aftenposten.

UDI meldte 25. august at 7.000 mottaksplasser ved drøyt 50 mottak skal legges ned. Bakgrunnen er at det kommer færre asylsøkere til Norge.

Mottaket i Hattfjelldal er ett av dem, noe som fører til milliontap for kommunen.

– Dette er bedrøvelig. Ikke bare for dem, men også for oss. Det blir stille i bygda, sier bibliotekar og «mottaksmamma» Valborg Ørjevatn.

Også i Kristiansand skal to mottak legges ned, som betyr en reduksjon av 19 årsverk i kommunen. Avdelingsdirektør Christine Wilberg i UDI sier de ikke tar lett på at lokalsamfunnene blir berørt av nedleggelse.

– Det å tilpasse mottaksapparatet er en oppgave UDI er satt til å gjøre, slik at skattebetalerne slipper å betale for plasser som blir stående tomme. Asylankomsten har gått mye ned, og vi trenger færre mottak, sier hun.

I 2016 er asylprognosen 10.750, og det er sannsynlig at det vil synke ytterligere.

Powered by Labrador CMS