Arbeidsliv

En rapport fra LOs sommerpatrulje viser at de ser sjeldnere den «klassiske» sommervikaren som kun jobber om sommeren.

Den «klassiske» sommervikaren forsvinner

– Vi opplever at det er en trend at ungdommer som er deltidsvikarer gjennom hele året brukes i større grad som forbindelse med ferieavvikling, sier Pål Henriksen Spjelkavik, ungdomsrådgiver i LO til Dagens Perspektiv.

Publisert Sist oppdatert

En rapport fra LOs sommerpatrulje viser at en sjeldnere ser den «klassiske» sommervikaren som kun jobber om sommeren.

– Vi treffer langt flere ungdommer ute nå, enn hva vi gjorde for 10 år siden. Dette er naturlig da vi er også er flere deltakere enn vi var for 10 år siden, sier Spjelkavik

Tar jobbene de får

Det er stadig færre jobber som krever ufaglært arbeidskraft.

– Det er derfor av vår oppfatning at ungdom som trenger sommerjobb, blir mindre kresne på hvilket arbeid de gjør i sommerferien sin. Ungdom tar de jobbene de får, sier Spjelkavik.

Rapporten viser at unge i svært stor grad tar sommerferie for å skadde seg penger.

– Nettverk og relevant arbeidserfaring er også motivasjon, men dette er sjeldnere.

Rekordmange brøt loven

I sommer registrerte LOs sommerpatrulje brudd på 36,5 prosent av arbeidsplassene de besøkte. Til sammenligning har tallet ligget på 20 prosent de siste årene.

De vanligste feilene blant bedriftene er fremdeles manglende arbeidskontrakt, manglende opplæring, brudd på overtids- og pausebestemmelser, skriver FriFagbevegelse.

– Det er svært høye tall. Grunnen til økningen skyldes hovedsakelig at vi har startet å føre statistikk på brudd i forbindelse med verneombudsordningen ved arbeidsplassene, sier patruljesjef Pål Spjelkavik.

Hovedregelen er at alle virksomheter i Norge skal ha verneombud. LO har registrert en rekke tilfeller hvor verneombud ikke er valgt blant de ansatte, hvor sommervikarene ikke kjenner til hvem som er verneombud eller hvor det ikke finnes verneombud.

Av de 6243 arbeidsplassene som fikk besøk, så brøt altså nesten fire av ti av dem arbeidsmiljøloven. Årets patrulje avdekket 351 arbeidstakere uten arbeidskontrakt.

Powered by Labrador CMS