Ledelse

«Dette klarer jeg»

Nesten sju av ti ansatte oppgir at de opplever stress som følge av jobben. Slik løser du stress på en positiv måte.

Publisert Sist oppdatert

Stress kan redusere livskvaliteten, og er også en viktig årsak til sykefravær. Positivistisk psykologi foreslår at en person må spille på sine styrker, og legge mindre vekt på å jakte på feil og mangler i håndteringen av stress. Enten det er selvdisiplin, kreativitet eller sosial intelligens så kan det å bruke sine signaturstyrker føre til mestringstro, optimisme og håp.

Positiv psykologi er ikke løsningen på alt - det hjelper å tenke positivt, men det krever også hardt arbeid.

Optimisme og forståelse

Positiv psykologi forsøker å forstå hvordan samspillet mellom tanker, følelser og atferd fungerer. I dagens digitale tidsalder henger hjernen vår etter den teknologiske utviklingen. «Satt på spissen kan vi si at vi lever med en steinalderhjerne i en digital tidsalder», skriver Morten Emil Berg og Jan Terje Karlsen i BI Business Review.

De anbefaler en optimistisk dialog med seg selv. Ofte tenker man i pessimistiske baner, der det fokuseres på at «dette rekker jeg ikke», og «kvaliteten blir ikke god nok». Det kan fort bli selvoppfyllende profetier. Dersom man tror at man ikke kan, så har man ofte rett. Dialogen bør være optimistisk: «Dette får jeg til».

Strategier for håndtering av stress

For å håndtere stress, bør man forsøke to strategier.

  • Ta regien i eget liv: Hvert individ bør tolke sin egen situasjon på nytt, formulere nye mål, prøve ut nye virkemidler og hele tiden lære av prosess. Men gamle vaner er vonde å vende. Man greier kanskje å holde den nye taktikken gående i noen uker, før man får tilbakefall. Da er det viktig å spille på lag med andre.
  • Utvikle en gi-kultur: En kultur som baseres på å tilby og motta hjelp preger ofte vellykkede grupper. I disse gruppene er personene opptatte av å lære av hverandre og utveksle informasjon og inntrykk. Det er en klar sammenheng mellom en slik gi-kultur og produktivitet, samt jobbtilfredshet, skriver Berg og Karlsen.

Klide: BI Business Review

Powered by Labrador CMS