Arbeidsliv

Driftige rogalendinger: Oljefolket skaffer seg nye jobber

Mange av de som har mistet jobben i Rogaland og Stavanger-området det siste drøye året etter har funnet nytt arbeid. – Det går overraskende bra, sier Navs kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå mandag har 42 prosent av de som sluttet i oljenæringene i 1. halvår 2015 i ny jobb i mars 2016. Analysen omfatter ikke de som fikk ny jobb umiddelbart – kun de som gikk ledige i mer enn 6 måneder etter at de mistet jobben.

Av de som inngår i SSBs analyse, var 42 prosent i ny jobb i mars 2016. Rundt 13 prosent har trolig forlatt Norge, mens 17 prosent var registrert helt ledig eller på arbeidsmarkedstiltak.

Overraskende

– Det er overraskende mange som skaffer seg annet arbeid etter at de har mistet jobben i petroleumssektoren, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i NAV.

Han etterlyser mer nøkternhet i debatten om arbeidsledige i oljeprisfallets kjølvann.

– Andelen arbeidsledige i Rogaland har jo doblet seg i løpet av et drøyt år, så situasjonen er alvorlig. Likevel er det overraskende mange som får seg nytt arbeid, påpeker Åsholt. Han viser til en analyse Nav nylig gjorde, som viser at blant personer som registrerte seg som arbeidssøkere i Stavangerregionen mellom juli 2014 og november 2015, hadde om lag 60 prosent funnet nytt arbeid to måneder etter at de sluttet å registrere seg hos NAV – tilnærmet lik andelen i resten av Rogaland og litt høyere enn for resten av landet.

De etablerte og de unge

– Det er de som er etablert med familie og hus i Stavanger og Rogaland som har mest vanskeligheter med å flytte på seg. Ellers er arbeidssøkerne i Rogaland like mobile som ellers i landet. Dessuten er det mange som går inn i et nytt yrke. Det er også mobilitet, sier Åsholt.

Han tror at mange av de som har mistet en godt betalt jobb i oljesektoren må regne med å gå ned i lønn, dersom de ønsker jobb i nærmiljøet sitt.

At mange rogalendinger finner seg annet arbeid, ser man på ledighetsstatistikken.

– Fortsatt rammes mange av nedbemanninger i petroleumssektoren. Like vel ser vi at ledigheten i fylket ikke stiger ytterligere, sier Yngvar Åsholt.

Kunnskapsdirektøren er mest bekymret for unge uten utdanning og erfaring i Rogaland. Med så mange som mister jobben i et fylke, blir det nå enda tøffere for disse å finne seg arbeid.

– Det viser at det vil bli svært viktig å kunne tilby denne gruppen utdanning og opplæring, slik at vi unngår den skadelige langtidsvirkningen det vil kunne og dersom de forblir utenfor arbeidslivet, sier Yngvar Åsholt.

Foto Ovverrasket: – Det er overraskende mange som skaffer seg annet arbeid etter at de har mistet jobben i petroleumssektoren, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i NAV. (Foto: nyebilder.no)

Statsminister på Stavanger-besøk

At politikerne tar situasjonen i Stavanger og Rogaland er tydelig. Statsminister Erna Solberg (H) besøker denne uka deler av landet som er hardest rammet av økt arbeidsløshet. Mandag møtte hun arbeidsledige i Stavanger.

På besøksrunden vil tiltakspakken fra regjeringen samt muligheter, omstilling og nye jobber være sentrale samtaletemaer, skriver NTB. Sammen med partifelle og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, skal statsministeren møte møte arbeidsledige på den såkalte Mulighetsterminalen i Oljebyen.

Terminalen er et samarbeid mellom Stavanger kommune og Nav Rogaland og er et møtested for arbeidssøkere fra Stavanger-regionen som vil bygge nettverk. I lokalene tilbys det blant annet aktiviteter som jobbmesser, foredrag, kurs og turgrupper. Solberg og Hauglie besøker også bedrifter i Klepp, Flekkefjord og Kristiansand i løpet av mandag. Senere i uken skal de innom blant annet Bergen, Ålesund, Stord og Haugesund, skriver NTB.

Flest går til industrien

SSBs tall viser at de 42 prosentene som var i ny jobb i mars 2016 sprer seg over svært mange næringer. Det er ikke så overraskende når man vet at avgangen fra petroleumsnæringene ikke bare omfatter ingeniører og fagarbeidere, men også ansatte i administrasjon og andre støttetjenester. De siste to gruppene har kompetanse som er etterspurt i alle næringer, skriver SSB i sitt nyhetsbrev mandag.

Figuren under viser de ti næringene hvor flest av de som har sluttet i petroleumsnæringen finner nytt arbeid. Til sammen dekker disse næringene 80 prosent av de som hadde fått ny jobb innen mars 2016. Figuren viser at de fleste har gått til næringer som typisk etterspør personer med teknisk fagkompetanse på ulike nivå. Relativt mange går også til næringen offentlig administrasjon. Her finner man blant annet teknisk etat i kommuner og dessuten statlige samferdselsetater hvor ingeniørkompetanse er etterspurt, skriver SSB.

(Statistisk sentralbyrå)

Powered by Labrador CMS