ledelse

– Du får ikke kjøpt selvinnsikt i butikken

Selvledelse var viktig for tidligere skøytelandslagssjef Hans Trygve Kristiansen da han arbeidet med å oppnå drømmeresultatene under Lillehammer-OL.

Publisert Sist oppdatert

Hans Trygve Kristiansen var treneren for det norske skøytelandslaget under Lillehammer-OL. Under hans ledelse oppnådde de norske skøyteløperne utrolige resultater – blant annet Johan Olav Koss' fire olympiske gullmedaljer. Ifølge Kristiansen var både selvledelse og selvinnsikt viktig for resultatene de oppnådde sammen. Alle som skulle prestere måtte ha noen personlige verdier og prinsipper.

Ledere uten selvinnsikt kan ikke være ledere

– For min del var presisjon og tydelighet avgjørende. Da gjaldt det å ta seg selv i nakken og vise dette i praksis. Nøyaktighet var viktig. Hvis ingen kjente igjen verdiene og prinsippene mine ville jeg ikke hatt gjennomslagskraft, forklarer han.

Han sier at noen har fått dette med seg gjennom oppdragelsen, mens andre har det motsatte utgangspunktet. Uansett utgangspunkt vil du få trøbbel dersom du ikke klarer å etterleve det som skal være dine varemerker.

– Dette må man trene opp på en systematisk måte. I gruppa vår hadde vi en egen justis på dette.

Feilaktige bilder av seg selv

Kristiansen har møtt mange med feilaktige bilder av seg selv og sine egenskaper.

– Du får ikke kjøpt selvinnsikt i butikken. Mangler du dette, får du trøbbel. Og du må se det selv, før andre gjør det. Da er det viktig å være åpen. Spør gjerne andre rundt deg om du lever opp til det du ønsker å signalisere. Be om ærlige tilbakemeldinger, slik at du kan få muligheten til å korrigere. Det er jo nettopp dette ledere gjør, gjennom 360 graders evalueringer. Det er viktig å tørre å stille disse spørsmålene, understreker han.

Han påpeker at man sjelden har god oversikt selv. Selvinnsikt kan være genetisk betinget, men kan i høyeste grad trenes opp.

– Ledere uten selvinnsikt kan ikke være ledere.

Bredere perspektiv

Som leder stilte Kristiansen ofte seg spørsmålet om hvordan det han gjorde så ut fra utsiden. Han var også opptatt av hvordan utøverne han ledet oppfattet det han sa og gjorde – i et bredere perspektiv.

– Jeg har fått tilbakemeldinger om at dette var noe av styrken min som leder. Det kom riktignok ikke av seg selv. Jeg måtte tvinge meg til å stille disse spørsmålene, og hele tiden søke å være opptatt av å lytte og å få tilbakemeldinger. I tillegg samarbeidet jeg med en lagleder som jeg fikk nyttige tilbakemeldinger fra. Ydmykhet er noe av det viktigste en leder kan ha – og det verste du kan mangle.

Tvang løperne ut i kulda

I forkant av Lillehammer-OL i 1994, ville landslagsløperne benytte seg av fordelen ved å trene under gode forhold i Vikingskipet før konkurrentene hadde tatt turen til Norge. Det var ikke aktuelt. Kristiansen hadde lagt en annen plan – der sluttresultatet hele tiden var i siktet.

Foto Viktig med selvinnsikt: Tidligere skøytelandslagstrener Hans Trygve Kristiansen forteller at selvledelse og selvinnsikt var viktig for at han og løperne skulle oppnå suksess.(Foto: Bård Andersson).

– Jeg var i episoder der jeg måtte våge å stå for noe som kanskje ikke virket helt naturlig. En av disse var da jeg tvang gutta til Gol og 15 minusgrader, i stedet for å trene inne i Vikingskipet før OL. Jeg var overbevist om at vi, ved å trene under kummerlige forhold på trå is, ville få drømmeresultater på Hamar. Det jeg gjorde var egentlig å gå mot strømmen, men samtidig visualiserte jeg målet for løperne. Det gjaldt å være firkantet på de rette tingene. Jeg beholdt ydmykheten, men denne gangen var den rettet mot resultatene. Løperne var uenige med meg, men skjønte etter hvert hvordan jeg tenkte, sier han.

Powered by Labrador CMS