Arbeidsliv

Et par tips om hvordan du finner en bedriftskultur som passer deg

Publisert Sist oppdatert

Ønsket om å høre til i en gruppe ligger dypt i oss, og i privatlivet kan vi da også i stor grad velge hvem vi vil være sammen med. Verre er det i arbeidslivet. Når du først har fått jobb et sted, må du forholde deg til de menneskene som er der fra før. Om dette er folk du har lyst til å tilbringe tid sammen med eller ikke. Før man søker seg inn i en bedrift, kan det dermed være lurt å gjøre seg opp noen tanker om bedriftskultur, herunder hvilken type kultur man tror man vil passe best inn i.

Hvem har du likt å jobbe sammen med?

Tom Gimbel, grunnlegger av rekrutteringsselskapet LaSalle Network, gir i BBC Capital blant annet følgende tips: Tenk tilbake på folk du har jobbet med tidligere som har fått deg til å prestere på ditt beste. Kanskje en coach, en professor, en leder eller en kollega? Hva kjennetegnet dem og måten de jobbet på? Gimbel mener at man i et intervju kan spørre lederen om hvordan han eller hun vil beskrive sin egen lederstil. Deretter kan du sammenligne. Har denne lederen noe til felles med andre du har jobbet godt sammen med?

Hvordan likte du å jobbe?

Gimbel anbefaler også en øvelse der man stiller seg selv noen spørsmål. Tenk tilbake til studiene og tidligere arbeidsplasser: Likte du å jobbe i grupper? Eller foretrakk du å jobbe alene og ha din egen plan for alt arbeidet du skulle komme i mål med? Måtte du ha et rolig hjørne på lesesalen for å være effektiv? Eller kunne du også jobbe på en travel kaffebar? Gimbel mener at svarene slike spørsmål kan si deg noe om hva slags arbeidsmiljøer du vil trives i. Forsøk i løpet av jobbintervjuet å finne ut hvor mye av arbeidet som er teamarbeid og hvor mye som er selvstendig arbeid. Hvis du må ha det helt stille for å være effektiv, forsøk å finne ut om det på denne arbeidsplassen er muligheter for å trekke seg tilbake for seg selv for å jobbe. Det er ikke sikkert at det å hele tiden sitte i et travelt, åpent kontorlandskap er det beste for deg.

Denne typen øvelser kan kanskje gjøre at man tar noen litt bedre valg i jobbsøkerprosessen, men det skal også sies at man som jobbsøker kanskje ikke kan koste på seg å lete opp den perfekte bedriftskulturen. Det kan være vanskelig å få jobb, og man må regne med å inngå noen kompromisser på veien.

Powered by Labrador CMS