Samfunnsansvar

Amancio Ortega har enkelte dager i det siste gått forbi Bill Gates på Forbes liste over verdens rikeste personer.

Verdens rikeste er en europeer igjen

Han selger klær og kjøper eiendom.

Publisert Sist oppdatert

Hvem som er verdens rikeste mann varierer for tiden med verdsettelsen av formuene og valutakursene, men ifølge Forbes er det grunn til å tro at den spanske Amancio Ortega for tiden ligger et lite hestehode foran Microsoft-eier Bill Gates.

Det er første gang en europeer er på toppen av listen til Forbes. Og man skal langt tilbake i historien for å finne forrige gang en europeer tronet øverst. Tidligere har dronning Elisabeth og IKEA-eier Ingvard Kamprad figurert høyt, men aldri helt på toppen.

Ortega eier blant annet kleskjedene Zara og Massimo Dutti gjennom 60 prosent av holdingselskapet Inditex som er verdsatt til 680 milliarder kroner. Motekonsernet har bygget seg opp fra starten på 70-tallet, da Ortega solgte undertøy og badekåper sammen med kona gjennom ekstremt effektiv logistikk. Fra en ny trend spottes på gatene i Barcelona, skal plagget være designet, laget og til salgs i en butikk hvor som helst i verden innen uken er over.

Kjører alt inn i eiendom

Men mens dagens mest omtalte milliardærer som Elon Musk eller Mark Zuckerberg bruker store deler av pengene sine på å utvikle nye næringer og støtter andre prosjekter, er Ortega mer konservativ. Han kjøper eiendom.

Ifølge Forbes pløyes mesteparten av utbytttet fra Inditex inn i eiendomsmarkedet i London, Barcelona, Madrid og Chicago. I september kjøpte han visstnok et kvartal med handelsgater i Miami for 370 millioner dollar. Så langt har han investert 47 milliarder i eiendom gjennom selskapet Pentegadea Inmobiliaria.

Det tegner et dårlig bilde av Europas økonmiske dynamikk at verdens rikeste velger å satse på eiendom i Europa fremfor nye næringer. Likevel er Ortega fortsatt optimist på egne vegne. Han opprettholder for tiden en plan om å øke antallet butikker med 10 prosent årlig.

Selv holder han, som mange europeiske milliardærer, en lav profil. Ortega, som er sønn av en jernbanearbeider og vokste opp under harde kår under den spanske borgerkrigen, går ikke selv i klær fra egne butikker, og han spiser fortsatt lunsj i kantinen sammen med de ansatte.

Powered by Labrador CMS