Samfunn

Kommune-Norge har ikke ansatt så få kvinnelige rådmenn på mange år, viser en oversikt fra Kommunal Rapport.

Færre kvinnelige rådmenn ansettes

– De som rekrutterer rådmenn plukker ut kandidater som likner dem selv, hevder fungerende likestillings- og diskrimineringsombud Elisabeth Lier Haugseth.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Kommunal Rapport.

Kommune-Norge har ikke ansatt så få kvinnelige rådmenn på mange år.Haugseth tror ikke dette har noe med kvaliteten på de kvinnelige kandidatene å gjøre.

– Jeg tror det er mange godt kvalifiserte i norsk arbeidsliv som kan tenke seg toppjobber, men kanskje noen mister motet. Det er ikke dem som blir valgt ut, og ingen har oppfordret dem til å søke. Det viser seg at de gjerne plukker ut kandidater som likner dem selv, sier hun til avisen.

Kommunal Rapports oversikt over ansettelser viser at kjønnsbalansen blant kommunenes øverste ledere ble dårligere i 2015. 12 av 53 registrerte nyansatte rådmenn var kvinner. Det gir en andel på 23 prosent. Den totale kvinneandelen blir da 26 prosent.

Forskjellene i lønn blant kvinnelige og mannlige rådmenn er derimot ikke så store. For en mannlig rådmann er begynnerlønnen to prosent høyere enn for en kvinnelig – om lag 20.000 kroner. Enkelte år har snittet for kvinnene vært høyere ,skriver Kommunal Rapport.

Powered by Labrador CMS