Arbeidsliv

Arbeidere jobber for å ferdigstille en fotballstadioin i forbindelse med fotball-VM som skal arrangeres i Qatar i 2022. Det er en kjent sak at disse guttas faglige rettigheter ikke akkurat har høyeste prioritet i oljelandet.

Fagforenings-avis får pris for Midtøsten-fokus

Webavisen LabourStart mottar i dag pris i Oslo for sin kampanje for faglige rettigheter i Midtøsten – en region der faglige rettigheter ofte handler om å holde seg i live.

Publisert Sist oppdatert

LabourStart kommer daglig ut på 22 språk, og har siden 1996 fulgt utviklingen av faglige rettigheter over store deler av verden. Grunnleggeren Eric Lee er i dag i Oslo for å motta Arthur Svenssons minnepris for det arbeidet LabourStart har gjort i Midtøsten de siste årene.

«Flere av LabourStarts kampanjer de siste årene har rettet seg inn mot ulike land i Midtøsten. Vi følger derfor opp prisseremonien med et fokus på faglige rettigheter i regionen», skriver Arthur Svensson-stiftelsen på sine hjemmesider.

Farlig jobb for faglige rettigheter

At fagforeningsfolk i Midtøsten har sitt å slite med, viser historiene til noen av dem som kommer på seminaret i forbindelse med prisutdelingen.

Mahdi Abu Deeb fra Bahrain, som vant Svensson-prisen i fjor, har nettopp sluppet ut av fengsel. Deeb er leder for lærerforbundet i Bahrain og ble kastet i fengsel etter at spede forsøk på protest mot regimet under den «Arabiske våren» ble slått ned ved hjelp av styrker fra Saudi-Arabia. Hans forbrytelse var å oppfordre til lærerstreik. Grunnet fengslingen kunne han ikke møte opp for å motta prisen i fjor.

Nermin Al-Sharif er en libysk fagforeningsaktivist som kjemper for kvinners rettigheter i hele den arabiske del av verden. Hun har slåss for kvinnelige ansatte i Qatar Airways og leder fagforeningen for havnearbeidere og sjøfolk i Libya. I 2015 ble hun skutt og forsøkt drept i et attentat. Al-Sharif har også engasjert seg i situasjonen for tvungen arbeidskraft i Qatar.

Kamal Abbas fra Egypt, som er koordinator for CTUWS, sammenslutningen for uavhengige fagforeninger i Egypt, kommer også til Oslo.
LabourStart kjørte en kampanje for Abbas i 2011 da han ble dømt til 6 måneder i fengsel fordi han påsto at de myndighetskontrollerte fagforeningene ikke representerte landets arbeideres interesser på en god måte. Abbas er en aktiv forkjemper for faglige rettigheter, rettferdige lønninger og uavhengige fagforeninger. Han er heller ikke redd for å sparke i mange retninger og har også vært tydelig i sin kritikk av Det muslimske brorskapet som han mener egentlig ikke står opp for menneskerettigheter.

Arthur Svenssons minnepris er en internasjonal pris opprettet av Industri Energi. Den deles ut årlig av «Komiteen for Arthur Svenssons Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter». Hovedformålet er å fremme arbeidet for å styrke fagforeningsarbeid og faglige rettigheter internasjonalt. Prisen har fått navnet etter Arthur Svensson, som var leder av Kjemisk Forbund i 17 år. Som leder var han sterkt engasjert i internasjonalt solidaritetsarbeid.

Prisen er på NOK 500.000.

Tidligere vinnere

  • 2016: Organisasjonen og nettavisen Labourstart

  • 2015: Lederne for lærerforbundet i Bahrain, Mahdi Abu Dheeb og Jalila al-Salman

  • 2014: Den mexikanske fagforeningslederen Napoleon Gomez Urrutia, leder for Los Mineros

  • 2013: Den russiske fagforeningslederen Valentin Urusov.

  • 2012: Det kambodsjanske fagforbundet Coalition of Cambodia Apparel Workers Democratic Union, C.CAWDU.

  • 2011: Generalsekretæren i den palestinske fagbevegelsen (PGFTU) Shaher Sae'd.

  • 2010: Den første prisen ble utdelt under Industri Energi sitt landsmøte den 11. oktober 2010. Vinneren ble Wellington Chibebe som er generalsekretær i Zimbabwes Congress of Trade Unions.

Powered by Labrador CMS