Samfunnsansvar

Etisk råd i Danmark vil avgiftsbelegge disse og andre danske kyr.

Foreslår klimaavgift på oksekjøtt

I Danmark har det offentlig oppnevnte Etisk råd foreslått å innføre en egen avgift på oksekjøtt. Slikt blir det debatt av.

Publisert Sist oppdatert

Etisk Råd vil i neste uke foreslå at legge en avgift på oksekjøtt for å redusere klimabelastningen fra Danmarks forbruk og produksjon av matvarer, skriver det danske magasinet Mandag Morgen i dag.

På ver­densplan utgjør matvarer en stadig voksende an­del av de klimaskadelige utslippene av CO2 og metangasser, heter det fra Etisk Råd i Danmark.

Etisk råd er et uavhengig offentlig organ som er oppnevnt av Folketinget og departementene for å gi råd og innspill i helse-, bioteknologi- og matvaresprøsmål i Danmark.

Bakgrunnen for forslaget fra Etisk råd er reell nok, skriver Mandag Morgen:

  • Landbruket står for 15 prosent av det totale utslippet av drivhusgasser i verden, det samme som hele verdens bilpark, og oksekjøttet står alene for over 40 prosent av landbrukets utslipp.
  • Forbruket av oksekjøtt ventes å stige eksplosivt, de neste 30 år, bl.a. fordi en ny asiatisk middelklasse på omkring tre milliarder mennesker vil ønske å spise mye mer kjøtt.
  • Kvegbransjen er også en storforbruker av drikkevand, som det stadig blir større knapphet på i verden.
  • Beiteplass til husdyr er årsaken til 91 prosent av avskogingen av regnskogene i Amazonas

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Dansk landbruksnæring erkjenner at sektoren må redusere sine klimautslipp, men mener en avgift på oksekjøtt er en svært dårlig ide.

Landbruket og den store danske matindustrien bruker samme argumentasjon som norsk oljeindustri om tematikken, og hevder at dansk matindustri er mye mer klimavennlig enn andre landsmatindustri. Dessuten vil en særskilt dansk avgift på oksekjøtt øke kostnadene og svekke konkurranseevnen, skriver Mandag Morgen.

Og fra politikerhold heter det at den enkeltes forbruks- og spisevaner ikke er noe staten skal blande seg inn i.r

Powered by Labrador CMS