Ledelse

Helseminister Bent Høie åpner for "gjennomgående" ledelsesstruktur i helseforetakene, så lenge god, stedlig styring likevel sikres.

Høie svarer om helseforetakenes ledelsesstruktur: Grønt lys for "gjennomgående ledelsessystem"

Publisert Sist oppdatert

Etter full forvirring rundt hva Stortingets instilling rundt stedlig styring av sjukehus, kom statsråd Bent Høie fredag (01.04.16) med en klargjøring av hva retningslinjene innebærer.

Det var Kjersti Toppe (Sp) som skriftlig hadde bedt Høie om en klargjøring av retningslinjene. Toppe foreslo i tidligere fullstendig stedlig styring av hvert enkelt sjukehus, men fikk kun støtte av eget parti. Stortinget gikk i stedet for en hybridmodell, der "Stortinget ber regjeringen gjennom foretaksmøtet og/eller styringsdokumenter sørge for at stedlig ledelse blir hovedregelen ved norske sykehus".

Blant de som har valgt å gå for en overordnet, "gjennomgående", ledelses er Helse Møre og Romsdal og direktør Espen Remme. Han har møtt skarp kritikk, blant andre fra Arbeiderpartiet, som mener hans ønskede ledelsesstruktur går direkte mot Stortingets innstilling.

I dag svarte statsråd Høie følgende:

"Jeg har i Stortinget uttrykt at jeg er opptatt av bedre og tydeligere ledelse i sykehusene, blant annet for å sikre god kommunikasjon og nærhet til leder.

Jeg vil formidle Stortingets vedtak om dette i foretaksmøtet med de regionale helseforetakene 4. mai i år. Som det framgår av helse- og omsorgskomiteens innstilling, jf Innst. 206 S (2015 – 2016) Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Nasjonal helse- og sykehusplan (2016-2019), er det viktig at lovens krav til enhetlig ledelse blir oppfylt og at helseforetakene har en viss fleksibilitet til å utforme ledelsesmodeller tilpasset lokale behov, innenfor de rammene Stortinget setter.

Det er verd å merke seg at forslaget fra Senterpartiet om at «Stortinget ber regjeringen pålegge de regionale helseforetakene å innføre stedlig ledelse ved alle sykehus og større sykehusavdelinger, og at stedlig leder skal få ansvar for hele virksomheten med både faglig ansvar, økonomisk ansvar og personalansvar» ikke fikk tilslutning fra andre av komiteens medlemmer, og ble således ikke vedtatt i Stortinget."

Powered by Labrador CMS