Ledelse

UNDP-leder Helen Clark gjør et forsøk på å bli FNs neste generalsekretær.

Hun kan bli ny generalsekretær i FN

Publisert Sist oppdatert

New Zealands tidligere statsminister Helen Clark er nominert som kandidat til å etterfølge Ban Ki-moon som FNs generalsekretær.

Dersom Clark skulle lykkes, vil hun bli den første kvinnen til å lede den verdensomspennende organisasjonen. Hun er nå leder for FNs utviklingsfond (UNDP) og offentliggjør sitt kandidatur til toppjobben i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

– Jeg lanserer meg selv basert på dokumentert ledererfaring fra nesten tre tiår, både i mitt hjemland og her i FN. Jeg mener jeg har erfaringen og egenskapene som kreves i jobben, sier Clark, som var statsminister på New Zealand fra 1999 til 2008.

Sørkoreaneren Ban Ki-moon leder FN som generalsekretær i sin andre periode, og den går ut ved årsskiftet. Hans etterfølger skal velges av FNs generalforsamling etter innstilling fra FNs sikkerhetsråd. Årets hovedforsamling holdes fra september.

New Zealands nåværende statsminister, John Key, er full av lovord om landets kandidat.

– Etter å ha vært statsminister på New Zealand i ni år og hatt en av toppjobbene i FN de siste sju, har Helen Clark den riktige blandingen av egenskaper og erfaring til jobben. Verden står overfor store, globale utfordringer, og FN trenger en erfaren leder som kan være pragmatisk og effektiv, sier Key.

Clark er den åttende personen – og den fjerde kvinnen – som melder seg på i kampen om å bli Bans etterfølger. Blant de andre kandidatene er UNESCO-sjefen Irina Bokova og FNs tidligere høykommissær for flyktninger, António Guterres.

Powered by Labrador CMS