Europa

Goldmisth (t.v.) og Kahn under en demonstrasjon mot utvidelse av flyplassen Heathrow i London.

Hvem skal erstatte Boris?

Mens Europa venter på at britene skal bestemme seg for hvorvidt de fortsatt skal være en del av EU, strammer kampen om Storbritannias viktigste ordfører-jobb seg til.

Publisert Sist oppdatert

Nåværende London-ordfører Boris Johnson er populær. Men han har tilsynelatende større ambisjoner, og har valgt å ikke gå for en tredje periode.

Nå er det under to måneder til befolkningen i London skal velge sin nye ordfører, og to kandidater peker seg ut: Labours (Det britiske Arbeiderpartiet) Sadiq Kahn og de konservatives Zac Goldsmith.

Ifølge yougov.co.uk har Kahn inntatt en solid ledelse på sju prosentpoeng - med en oppslutning på 32 prosent mot Goldsmiths 25 prosent.

Den største usikkerhetsfaktoren ligger i de som ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på: ifølge YouGovs statistikk har 23 prosent ikke gjort seg opp en mening ennå. På spørsmål om de likevel kan velge en av toppkandidatene fordeler stemmene seg jevnt, skriver analyseinstituttet.

Boligpolitikk, transport, helse, politi- og justis og økonomisk utvikling, i den rekkefølgen, er de viktigste sakene for London-velgerne, viser tall fra YouGov.

Valget holdes 5. mai.

Kort om toppkandidatene til ordførervervet i London:

Sadiq Kahn har lagt mye energi i å formidle sine planer om bygging av 80,000 nye boliger hvert år. Derav er målet at 50% skal være "genuint prisgunstige". Han ønsker også å fryse prisene i kollektrivtransporten i fire år. Kahn har arbeiderklassebakgrunn, noe han nevner titt og ofte.

Zac Goldsmith støtter en utmelding av EU, og har lokalt lagt ned mye arbeid i bevaring av grøntområder - noe som har skaffet ham støtte hos britenes grønne parti "Greens". Blant Goldsmiths hjertesaker er utdanning, og han har slått et slag for skolekjøkken og økt bevissthet rundt en bærekraftig matkultur i skolen. Goldsmiths kommer fra en velstående familie, startet utdanningen ved Eton, før han ble utvist for røyking av cannabis.

Powered by Labrador CMS