Ledelse

Hvilke ønsker har egentlig ungdom for arbeidslivet?

Kanskje er det likevel ikke så ulikt det arbeidstagere fra andre generasjoner ønsker og vil?

Publisert Sist oppdatert

Det er populært å dele arbeidsstyrken inn i ulike generasjoner, for så å sette merkelapper på dem og vise til at ulike generasjoner motiveres av ulike ting. Det finnes undersøkelser rundt dette som argumenterer for den typen konklusjoner, og ofte handler det om at de yngste arbeidstagerne, milleniumsgenerasjonen, er annerledes enn de andre.

Når det snakkes og skrives om «millenniumsgenerasjonen» er det gjerne snakk om arbeidstagere i aldersgruppen 20 til 35. «Generasjon X» er anslagsvis mellom 35 og 40 år gamle, mens «Baby Boomers» er merkelappen på folk mellom 50 og 60. Men motiveres de ulike generasjonene egentlig av ulike ting? Nei, mener Bruce N. Pfau, leder (Vice Chair) for HR og kommunikasjon i KPMG. I artikkelen «What Do Millennials Really Want at Work? The Same Things the Rest of Us Do» i Harvard Business Review, viser han til flere undersøkelser som konkluderer med at millienniumsmedarbeiderne er som andre medarbeidere.

I fjor viste eksempelvis en undersøkelse IBM gjorde blant 1784 medarbeidere fra selskaper i 12 land og seks bransjer at det var kun små variasjoner i hva slags karrieremål arbeidstagere fra de ulike generasjoner oppga.

I en undersøkelse gjort internt i KPMG, blant 30 000 ansatte, finner de mye av det samme, skriver Bruce N. Pfau. De finner de få forskjeller mellom generasjonene når de analyserer svar fra den årlige medarbeiderundersøkelsen. Dette gjelder blant annet optimisme rundt selskapets fremtid og tillit til ledelsen. Det er riktignok en større andel som slutter blant medarbeiderne i KPMG enn blant de eldre, men Pfau påpeker imidlertid at dette ikke er noe nytt. Slik har det vært i minst to tiår.

Powered by Labrador CMS