Samfunn

Etter en rekke positive nøkkeltall om norsk økonomi gjennom sommeren, vil sentralbanksjef Øystein Olsen legge mye vekt på indikasjonene som blir gitt av hans regionale nettverk tirsdag. Norges Banks neste rentemøte holdes 22. september.

Bedring i oljesektoren – optimismen tilbake i norsk økonomi

En av de viktigste fartsmålerne for norsk økonomi, den seneste rapporten fra sentralbankens regionale nettverk, styrker troen på at vekstbunnen i norsk økonomi er tilbakelagt.

Publisert Sist oppdatert

Den siste biten i Norges Banks rentepuslespill ble lagt da deres egne regionale nettverk (RN), bestående av partnere i en rekke virksomheter landet over, kom med sin rapport for tredje kvartal og forventninger til fjerde kvartal tirsdag.

Den konkluderer med at produksjonen samlet sett har økt noe de siste tre månedene, og optimismen til tiden som kommer er økende.

Nettverkets indikator (målt på en skala fra -5, som betyr stort fall, til +5, som betyr kraftig vekst) for foregående kvartal er på 0,49, mot 0,16 i forrige rapport, som ble publisert i juni. Forventningene til produksjonsveksten de kommende seks månedene steg til 0,75, fra 0,28 i forrige rapport.

Oljeleverandørnæringen står fortsatt på bremsen, mens veksten i de fleste andre næringer har tiltatt. Det er husholdningsrettet tjenesteyting, bygg og anlegg og tradisjonell industri som melder om den sterkeste veksten.

«Bedriftene rapporterer om god vekst i offentlig etterspørsel, bedret konkurransekraft og dempet fall i etterspørselen fra oljesektoren. Utsiktene er bedret fra mai i alle næringene, og kontaktene ser samlet for seg noe sterkere produksjonsvekst de neste seks månedene,» heter det i rapporten.

Kontaktene i sentralbankens regionale nettverk varsler også at de planlegger en svak vekst i investeringene de kommende 12 månedene. Oljeleverandørene vil fortsette å redusere sine investeringer, mens tjenesteyterne forventer å holde investeringsnivået på dagens nivå. De øvrige næringene planlegger investeringsvekst, viser rapporten.

Rapporten fra det regionale nettverket var nok et positivt signal for norsk økonomi fremover. https://t.co/OGIjPGihoP

#Regionaltnettverk viser positiv utvikling i norsk økonomi. Siste spikeren i kisten for rentekuttet i september? #rente #NorgesBank @nbblno

– Vekstbunnen er bak oss

De fleste store meglerhusene i landet var noe mer negative enn resultatene i rapporten:

Nettverkets forrige rapport, publisert i juni, indikerte tiltagende vekst for første gang siden midten av 2014. Samlet har utviklingen vaket rundt null i år. Likevel valgte Norges Bank å legge til grunn en kvartalsvekst på 0,3-0,4 prosent i andre halvår 2016 i sin seneste pengepolitiske rapport - noe over nettverkets vekstprognose (0,1 prosent).

– Faktiske BNP-tall hopper og spretter litt fra kvartal til kvartal, mens RNs produksjonsindeks skjærer igjennom støyen og fanger bedre den underliggende farten i økonomien, skrev økonom Halfdan Grangård i meglerhuset Handelsbanken Capital Markets tirsdag morgen.

– For at RN skal støtte vekst på dette nivået, må produksjonsindikator en fortsatt noe opp fra nivået i juni. Vi tror det er sannsynlig at RN viser en liten bedring i vekstutsiktene tatt i betraktning oppsvinget i Norges Banks forventningsundersøkelse, skrev Grangård, og la seg med det på nivå med både DNB Markets og Nordea Markets:

– Dersom Regionalt Nettverk støtter opp under dette anslaget (NBs 0,3 prosent) blir både vi og Norges Bank enda sikrere på at vekstbunnen er bak oss. Dersom Regionalt Nettverk indikerer en vekst under 0,3 % vil likevel lavere ledighet, høye boligpriser og sterk inflasjon være gode nok argumenter for at Norges Bank holder renten uendret på rentemøtet 22. september. Men resultatene fra Regionalt Nettverk vil ha noe å si for hvor mye renteprognosen skal oppjusteres, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

– Vi forventer at indeksene skal trekke noe opp denne gangen og forsterke inntrykket av at vekstbunnen for norsk økonomi nå er bak oss, skrev DNB Markets Camilla Viland, og sluttet seg dermed til de andre meglerhusene.

Powered by Labrador CMS