Samfunn

Hå, Time og Klepp har blitt enige om intensjonsavtalen som kan gi Norge en ny kommune nær 60 000 innbyggere.

Kan bli ny stor­kommune på Jæren

Landbruks-Norge kan få et nytt maktsentrum på Jæren. Hvis intensjonsavtalen til Hå, Time og Klepp blir godtatt av jærbuene, kan Norge får en ny kommune med 60 000 innbyggere.

Publisert Sist oppdatert

Kommunereformen til Jan Tore Sanner har etter en vanskelig start endelig begynt å få litt vind i seilene. På Jæren, sør i Rogaland, har man nå blitt enige om å danne en ny stor kommune som skal hete, passende nok, Jæren kommune.

I en intensjonsavtale offentliggjort denne uken er det klart at 10 av punktene er på plass i en for det som kan bli den 12. største kommunen i landet og den 3. største i Rogaland med nær 60 000 innbyggere.

Det er kommunestyrene i Hå, Klepp og Time som har gjort vedtaket om intensjonsavtalen som skal legges frem for folkeavstemming i alle kommunene 25. april i år. Før det skal avtalen behandles på et fellesmøte for formannskapet og gruppelederne 13. januar. Ordføreren i Hå, Jonas Skrettingland representerer KrF, mens ordfører Ane Mari Braut Nese i Klepp og ordfører Reinert Kverneland i Time representerer Høyre.

I intensjonsavtalen fremgår det at de eksisterende kommunene skal videreutvikle områder de allerede anser seg gode på. Dette er først og fremst landbruk og forvaltning av landområder. Jæren kommune kommer til å bli den største landbrukskommunen i Norge og vil med det kunne få en sterkere politisk påvirkningskraft lokalt i Rogaland, men også i hele landet.

I avtalen fremgår det at kommunene ser for seg at de vil kunne få et sterkere og større fagmiljø som gir bedre grunnlag for rekruttering, kompetanse og faglig kvalitet i tjenstene. Bedre kunne nok ikke kommunalministeren sagt det selv.

Fylkesmannen i Rogaland anbefaler alle kommuner å studere arbeidet som Hå, Time og Klepp har nedlagt. For en slik sammenslåing for en rekke konsekvenser, noen små og noe større.

Langtrekkende konsekvenser

Kanskje derfor er intensjonsavtalen passelig vag i målsetningene uten å inneholde provoserende punkter som kan føre til konflikter. Men på i hvert fall ett punkt er avtalen ganske spesifikk. Det er i dag et hovedbibliotek i hver av kommunene. I tillegg har Hå kommune et kombinert folke- og skulebibliotek i kretsene. I avtalen heter det at Jæren kommune skal videreutvikle bibliotekene og skape gode møteplasser for innbyggerne i hele kommunene. Men det spørs om en kommune kan holde seg med tre hovedbiblioteker. De tre kommunene har også ulike arkiv- og IKT-systemer. Avtalen fastsetter at disse må samordnes, når tre blir til en.

Større befolkningsmessig slagkraft kan også komme til å få innvirkning på de tre kommunenes inngåtte interkommunale samarbeid. Det nye kommunestyret må gå gjennom det interkommunale samarbeidet og vurdere om noen av disse oppgavene bør løses av kommunen selv.

Fiberleverandøren Lyse AS kan også komme til å bli påvirket av sammenslåingen. I dag har alle de tre kommuene mindre eierposter i selskapet, men når disse postene slås sammen, vil plutselig Jæren kommune bli Lyses tredje største aksjonær med nær 14 prosent eierandel.

Økonomisk gunstig

Rett før jul kunngjorde kommunal- og moderniseringsdepartementet en ny incentivordning som vil straffe økonomisk de små kommunene som har anledning til å slå seg sammen, men som likevel velger å forbli liten. Men den økonomiske modellen til departementet er også ment å belønne kommuner som slår seg sammen frivillig. For Hå, Time og Klepp kan grepet resultere i 40 millioner kroner til dekking av engangs-konstander og 30 millioner i såkalt reformstøtte. Og på toppen av dette, vil Jæren kommune motta et inndelingstilskudd som sikrer at kommunen for beholde alle tilskudd i inntektssystemet slik det er i 2016 i 15 år frem i tid, og deretter en nedtrapping i fem år etter det.

Dersom den nye kommunen blir etablert tidligst 1. januar 2019, blir det etter planen avholdt nytt kommunestyre for Jæren kommune allerede i 2018.

Powered by Labrador CMS