Ledelse

– Kan øke stresset for den enkelte

Selvledelse kan på sitt beste kan gi ansatte mer innflytelse og øke jobbtilfredsheten, men det kan også stresse folk.

Publisert Sist oppdatert

Ole Jacob Madsen er førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo og har skrevet boken «Det er innover vi må gå». Her diskuterer han selvhjelpskulturens implikasjoner, deriblant selvledelse. I utgangspunktet ser han selvhjelp og selvledelse som delvis overlappende begreper.

– Selvledelsesbegrepet dukket opp på 1980-tallet som en utvidelse av selvstyring. I ettertid har begrepet blitt svært utbredt innen vitenskapelig forskning, ledelsesteori, populærpsykologi og selvhjelpsbøker. Mantraet om å være sin egen leder ser også ut til å ha slått an utenfor arbeidslivet. Så selv om selvledelse ikke nødvendigvis må være selvhjelp så har begrepet åpenbart også blitt en del av selvhjelpskulturen i takt med dets økte popularitet, sier Madsen.

– Ledelse blir delegert i større grad enn før, vi har færre lag med mellomledere. Vi trenger fremdeles noen overordnede som tar ansvar for økonomi, juss og det sosiale, men ledere kan tillate seg å slippe kontroll på mange områder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS