Samfunn

Justisdepartementets vurdering av Monica Mælands habilitet i Statkraft-saken er klar.

Mæland: – Jeg burde håndtert SMSene bedre

Justisdepartementets lovavdeling har slått fast at næringsminister Monica Mælands var habil da hun utnevnte Thorild Widvey til styreleder i Statkraft. Nå offentliggjøres SMS-utvekslingen mellom de to.

Publisert Sist oppdatert
Dette er de mye omtalte SMSene:

Næringsministeren holdt pressekonferanse om saken fredag formiddag, etter flere dager med debatt og kritikk fra en rekke jusprofessorer. Det har blitt stilt spørsmål om hvorvidt hun var habil da hun utnevnte partifelle Widvey til styreleder i Statkraft. Tidligere styreleder Olav Fjell har sagt at han ikke ønsket å gå av.

Lovavdelingen i Justisdepartementet er likevel klar i sin vurdering: Mæland var habil.

Jeg er glad for at Lovavdelingens uavhengige gjennomgang har kommet fram til at jeg er habil. Min relasjon til Thorhild Widvey er ikke en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet. Den er ikke engang i nærheten av å bryte dem, sier Mæland, som satt sammen med Widvey i regjeringen da Widvey var kulturminister fra 2013 til 2015.

Under pressekonferansen påpekte Mæland at det er en viktig del av jobben som statsråd å utnevne nye styremedlemmer i selskaper med statlig eierskap.

– Dette er prosesser vi jobber grundig med, og som pågår over flere måneder. Vi vurderer alltid flere kandidater når styreledere eller styremedlemmer skal innstilles. Det er selskapenes behov og styrenes samlede kompetanse som er avgjørende for valget av styremedlemmer, sier hun.

Forrige uke meldte NRK at det ble sendt flere tekstmeldinger mellom Widvey og Mæland før utnevnelsen. Denne utvekslingen, og at SMSene hverken har blitt journalført eller er gjort offenlitg, har høstet skarp kritikk. Blant andre leder i kontrollkomiteen på Stortinget, Martin Kolberg (Ap), uttalte denne uken at saken kommer til å bli tema i komiteen dersom Mæland ikke redegjør for saken og offentliggjør SMS-ene.

Mæland fortalte under dagens pressekonferanse at SMSene likevel vil bli gjort offentlig, men sto på sin vurdering om at de ikke var en del av saksbehandlingen.

– Jeg burde håndtert SMSene bedre, slo hun fast.

@import "compass/css3";class { font-family: "Helvetica Neue"; font-size: 20px; font-weight: normal;}section { max-width: 450px; margin: 50px auto; div { max-width: 255px; word-wrap: break-word; margin-bottom: 20px; line-height: 24px; }}.clear {clear: both}.from-me { position:relative; padding:10px 20px; color:white; background:#0B93F6; border-radius:25px; float: right; &:before { content:""; position:absolute; z-index:-1; bottom:-2px; right:-7px; height:20px; border-right:20px solid #0B93F6; border-bottom-left-radius: 16px 14px; -webkit-transform:translate(0, -2px); } &:after { content:""; position:absolute; z-index:1; bottom:-2px; right:-56px; width:26px; height:20px; background:white; border-bottom-left-radius: 10px; -webkit-transform:translate(-30px, -2px); }}.from-them { position:relative; padding:10px 20px; background:#E5E5EA; border-radius:25px; color: black; float: left; &:before { content:""; position:absolute; z-index:2; bottom:-2px; left:-7px; height:20px; border-left:20px solid #E5E5EA; border-bottom-right-radius: 16px 14px; -webkit-transform:translate(0, -2px); } &:after { content:""; position:absolute; z-index:3; bottom:-2px; left:4px; width:26px; height:20px; background:white; border-bottom-right-radius: 10px; -webkit-transform:translate(-30px, -2px); }}

Hei Monica, Fint om du får sjekket det vi snakket om. Litt formaliteter her, jeg må sende Karenteneutvalget en melding om det, når jeg er innstilt, det tar to uker å behandle og jeg må være klar til å ta over når GF er. Melding til Karantene utvalget kan være konfedensielt, slik at det ikke kommer ut før dere er klar med det. Men jeg må ha fått formell forespørsel og takket ja før jeg kan sende det. De er formalstiske / får ikke utøve vervet før jeg er klarert! Thorhild!

God morgen T:) Saken om styrer er på vei opp til meg i form av SF-notat som oversendes fin/Smk for fullmakt - deretter kan vi gå i gang! Ha en fin dag - vi skal ha RNB-konferanse :) klem

Powered by Labrador CMS