Aktuelt

Oljesektoren vil bremse utviklingen i norsk økonomi i flere år, tror Moody's.

Kredittbyrå: Større vekstpotensial i Sverige enn i Norge

Alle de skandinaviske landene får toppkarakter i Moody's ferske kredittvurdering. Men vekstpotensialet er større i Sverige, mener de.

Publisert Sist oppdatert

Både Norge, Sverige og Danmark får "AAA stabil" i en fersk kredittvurdering fra Moody's, som har tatt for seg norden (minus Island). "AAA stabil" er den beste kredittvurderingen et land kan få. Finland blir vurdert til "AAA nagativ", som også er blant toppvurderingene, men resultatene i landet vitner om "mer omfattende vekstutfordringer."

– Alle landene drar nytte av makroøkonomisk stabilitet, dyktig arbeidsstyrke, konkurransedyktige marked og sterk infrastruktur. Likevel opplever alle en nedgang i den globale markedsandelen for eksport, heter det i en pressemelding fra byrået.

I vurderingen legges det vekt på høy gjennomsnittlig BNP per innbygger og relativt store, åpne økonomier der utenlandsk handel spiller en viktig rolle.

– Økonomiene deres støtter innovasjon og entreprenørskap, noe som gjør dem høyst konkurransedyktige, sier visepreseident i Moody's og forfatter av kredittvurderingsrapporten, Sarah Carlson.

Gjeld

Finland er ifølge rapporten det mest sårbare landet for øyeblikket, og det eneste som taper finansielt terreng. De må forberede seg på lav vakstrate den kommende tida, og potensialet for vekst vurderes også til lavt. Selv om landets økonomi har kom seg på rett kjøl etter år med resesjon, er det ikke ennå konkurransedyktig på linje med sine skandinaviske naboer.

Men også de skandinaviske landene møter utfordringer den kommende tiden:

– Sverige, Danmark og Norge har en felles utfordring i høy gjeld i husholdninger, selv om den justerte egenkaptialen i hver husholdning varierer betydelig, sier Carlson.

Sverige over Norge

Det påpekes at Norge er svært sensitiv overfor etterspørselen etter olje, og dermed oljeprisen. Moody's tror nedturen i oljemarkedet vil fortsette i mange år.

– Lavere vekst og lønnsomhet i oljesektoren får ringvirkninger for økonomisk vekst, lønnsutvikling og offentlige inntekter, noe som presser Norge til å utvide ikke-olje-releterte sektorer for å opprettholde økonomisk vekst, heter det i rapporten.

Danskene kan forvente bedring i BNP, siden olje- og gassproduksjonen vil stabilisere seg, og eiendomsmarkedet styrker seg.

– Dette kommer etter år med lav pengebruk i eiendomsmarkedet, etter en korreksjon i markedet i 2008, og ned omfattende nedgangen i hydrokarbonsektoren, som gikk hardt utover økonomien.

Sverige har det beste potensialet for vekst i Norden, ifølge Moody's. Dette kan de takke en variert økonomi for, samt konkurransedyktig eksport løftet av kunnskapsbaserte sektorer og produkter.

Moody's forutser en vekst på 3,4 prosent i Sverige i år, og en noe lavere vekst på 2,5 prosent i 2017.

Powered by Labrador CMS