Ledelse

Ingebork Morken (37), direktør for salg og markedsføring i Fjordkraft, ble Årets Unge Leder 2015.

Kvinnelig storeslem på Årets Unge Ledere

Det var rekordmange deltakere og stor kvinnedominans i toppen da Årets Unge Leder 2015 ble kåret tirsdag.

Publisert Sist oppdatert
(urangert og listet i vilkårlig rekkefølge):

Hundrevis av unge ledere under 40 år har blitt nominerte av sine medarbeidere og sjefer. Etter grundig testing, både teoretisk og praktisk av arrangør Assessits konsulenter, ble over 200 ledere snevret inn til 10 kandidater. Av disse kandidatene var 6 kvinner. Til slutt sto 3 kvinner igjen på podiet. Vinneren, Ingeborg Morken (37), er direktør for salg, markedsføring og produktledelse i Fjordkraft. I all viraken etter prisutdelingen forteller hun at hun ikke helt har forstått hva som nettopp har skjedd.

– Jeg blir målløs, og skjønner det ikke helt. Jeg er jo bare meg, men jeg jobber veldig målbevisst og er en direkte leder. Det siste er imidlertid noe som ikke alle medarbeidere takler, og at jeg har kunnet utvikle meg på dette området er et eksempel på hvorfor denne prosessen har vært så viktig for meg, sier hun til Dagens Perspektiv.

Hun forteller at hun har jobbet for å tilpasse seg i forhold til tilbakemeldingene hun har fått i denne prosessen. De unge lederne har fått 360 graders tilbakemeldinger fra sine medarbeidere og ledere i prosessen. Morken har vært igjennom personlighetstester, rollespill og simuleringer.

– Det er flott å se at man kan utvikle seg gjennom slike prosesser, sier hun.

Ny jobb

I løpet av programmet har Ingeborg Morken fått ny jobb i Fjordkraft. Tidligere har hun hatt ansvaret for kundeservice. Nå har hun ansvaret for salg, markedsføring og produktutvikling.

– Det er spennende å få være med på å skape resultater og optimale prosesser. Jeg er priviligert som får jobbe med å støtte, motivere og utvikle medarbeidere, sier hun.

Hun forteller at hun er en målrettet leder, og at hun er tydelig på hva hun forventer av sine medarbeidere.

– Men det er viktig for meg at vi skaper resultatene sammen. Jeg ønsker å være inkluderende og å dele informasjon. Akkurat dette kan være noe av det mest utfordrende ved å være leder, ettersom man ikke kan dele all informasjonen med alle. Jeg er nok litt lett å lese når jeg ikke kan si alt, smiler hun.

– Gledelig med kvinnene

Fagansvarlig for Årets Unge Ledere, Ole Iversen fra Assessit, forteller at de kvinnelige lederne som tapetserte pallen var dyktigere enn de andre lederne.

– Det som kjennetegner toppen av listen er at de evner å se helheten i en problemstilling raskt, de ser konsekvensene av ulike alternativer og tar gode avgjørelser. Samtidig evner de å fokusere på det som er virksomhetskritisk samtidig som de er gode rollemodeller som tydelig viser vei for sine medarbeidere. De inspirerer og motiverer sine medarbeidere, viser dem tillit ved å gi medarbeiderne nødvendig handlingsrom og utfordringer i hverdagen. Medarbeidere som får passe utfordrende oppgaver og handlingsrom til å løse disse, samtidig som de har en leder som viser støtte og bryr seg om dem, trives bedre på jobben, gjør en bedre jobb og er mer pliktoppfyllende og lojale. De skaper med andre ord bedre resultater, sier Iversen.

Sett i lys av den siste års debatt om mangel på kvinnelige toppledere er disse resultatene spesielt gledelige, mener han. Han forteller at Assessit har klart å sette sammen en kjønnsnøytral vurderingsmetodikk, der det er dyktighet og resultater som avgjør hvem som når opp, og ikke kjønn eller andre utenforliggende faktorer.

– Det finnes mange dyktige kvinnelige ledere i norsk arbeidsliv, og det er fullt mulig å finne dem hvis man forsøker og er villig til å gå grundig til verks. Unnskyldningen som brukes er ofte at det ikke finnes kvalifiserte kvinner å velge blant. Dette stemmer ikke, sier Iversen, og legger til:

– Det kan virke som om noen virksomheter baserer seg på intervjuer når ledere skal ansettes. Dette vet vi kan slå galt ut. Vi har ingen kvinnelige toppledere i de 50 største børsnoterte selskapene, og un 13 prosent av topplederne i næringslivet er kvinner. Bare to av ti toppledere i statlige selskaper er kvinner, og kun en av ti rådmenn er kvinner. Unnskyldningen som brukes er at det ikke er kvalifiserte kvinner å velge blant. Ingen av kvinnene som er på topp tre-listen i Årets Unge Ledere er der fordi de er kvinner. De er der fordi de var de beste kandidatene i år, understreker han.

Dette er Årets Unge Ledere 2015:

Førsteplass: Ingeborg Morken (37) (bildet), direktør salg, marked og produktledelse, Fjordkraft AS (Bergen)

Andreplass: Kine Stirler Alm (30), distriktssjef Adecco Norge AS (Oslo)
Tredjeplass: Marit Garvik (39), konsulentsjef Atea AS (Stavanger)

4.-10. plass
Ingeborg Morken er Årets Unge Leder 2015. Foto Bård Andersson

Andreas Mikalsen (38), Managing Director Raw Materials & Trade Europe, Marine Harvest AS, Bergen
Christin Mork (34), Leder, Sotra legevakt, Bergen
Eirin Wille (39), Head of HR & Communications, Omv (Norge) AS, Stavanger
Kjartan Reve (34), kategorisjef, DNB, Oslo
Martine Aarrestad (27), Leder, NordeaUNG, Nordea Bank Norge ASA, Oslo
Ole S. Nedenes (32), Teknisk sjef Peugeot Norge, Bertel O. Steen AS, Oslo
Thomas Walle Jensen (30), CEO og Co-founder, Unacast, New York

Les mer om fordeler med flere kvinnelige ledere her.

Powered by Labrador CMS