Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Lederne til kamp mot regjeringens Arbeidstidsutvalg: – Siste ord er ikke sagt

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv følger denne saken. Har du tips? Kontakt journalisten!

Regjeringens forslag til deregulering vil få konsekvenser for normene for normalarbeidsdagens lengde og plassering. Det mener arbeidstakerorganisasjonen Lederne, som i sitt årlige «Ledelsesbarometer» slår fast at «det pågår en betydelig kamp om arbeidstid.»

– En generell svekkelse av «normalarbeidsdagen» får betydning for arbeidstakere i alle kategorier. Jo mer normalt det blir å arbeide mye og til ubekvemme og usosiale tider, jo vanskeligere blir det å kreve kompensasjon for det, skrives det i rapporten.

Offshorearbeiderens skift og turnus-ordninger, som er begrunnet i normalarbeidsdag som norm for arbeidstid, trekkes frem som et eksempel. Dermed treffer lederne også blink i konflikten mellom Norsk olje og gass og Industri Energi, hvor det for øyeblikket ligger an til at arbeidstakerne saksøker arbeidsgiverne. De to forbundene står svært langt fra hverandre, blant annet fordi Norsk olje og gass vil innføre muligheten for å kreve ytterligere fleksibilitet blant oljeservicearbeidere (uten at dette er årsaken til søksmålet - les mer om det her).

Søndagsåpent

En del av arbeidstidskampen har også dreid seg om hvorvidt det skal gis adgang til søndagsåpne butikker. Blant ledernes medlemmer viser en undersøkels at 7 av 10 butikksjefer var kritiske til dette.

– Den viktigste årsaken var deres bekymring for å måtte gi avkall på fritiden. Samme undersøkelse viser at butikksjefer er blant dem som arbeider mest overtid. Selv om de har rett til avspasering oppgir de at den totale arbeids- og ansvarsmengden ikke gjør det mulig å realisere den, skrives det i rapporten.

Balanse mellom arbeid og fritid står ut som noe av det viktigste for Ledernes medlemmer, i år som tidligere år. Et stort flertall mener at de ikke klarer å forhandle seg frem til gode arbeidstidsbetingelser individuelt.

– Det betyr at flere av arbeidstidsutvalgets forslag til endringer ikke er i tråd med medlemmenes interesser, noe også Ledernes høringssvar gjenspeiler. Vår spådom er imidlertid at siste ord i denne kampen ikke er sagt og at undersøkelser som dette blir viktige for å synliggjøre hvem som tjener og taper på endringsforslag og beslutninger.

Powered by Labrador CMS