Arbeidsliv

Musikk kan påvirke samarbeidsviljen

Det viser ny studie fra Cornell University.

Publisert Sist oppdatert

Hva slags effekt har forskjellige typer musikk på vår vilje til å samarbeide i team? Forskerne Kevin Kniffin, Jubo Yan, Brian Wansink og William Schulze fra Cornell University har gjennomført noen eksperimenter for å finne svar.

I eksperimentene ble deltagerne delt inn i grupper på tre, skriver forskerne i et innlegg hos sciencedaily.com. Alle enkeltindividene ble underveis stilt overfor valg der de kunne velge å bidra til teamets verdier med polletter eller å beholde pollettene til eget bruk.

Glad musikk

Resultatene viste at når forskerne satte på glad musikk - i dette tilfellet definert som temasangen «Happy Days», «Brown Eyed Girl» (Van Morrison), «Yellow Submarine» (The Beatles) og «Walking on Sunshine» (Katrina and the Waves) - så økte deltagernes tilbøyelighet til å ville bidra til gruppens verdier.

Når det ble spilt musikk folk var ukomfortable med - her definert som et knippe heavy metal-sanger fra lite kjente band - viste det seg imidlertid at folk var mer tilbøyelige til å ville beholde pollettene selv.

Musikk versus ingen musikk

Oppsummert viste resultatene at deltagernes tilbøyelighet til å ville bidra til fellesskapet var en tredjedel høyere når de hørte glad musikk enn når de hørte på mindre hyggelig musikk. Forskerne viser også til at de finner positive sammenhenger mellom folks humør og samarbeidsadferd.

Også et annet eksperiment, der deltagerne enten hørte glad musikk eller ingen musikk overhodet, viste at de som hørte på glad musikk var de som var mest tilbøyelige til å ta beslutninger til beste for teamet.

Artikkelen om studiene, «The sound of cooperation: Musical influences on cooperative behavior» ble publisert i Journal of Organizational Behaviour.

Powered by Labrador CMS