Samfunn

Ny rapport: Mastergrad for lærere ikke viktig for læringsutbyttet

Publisert Sist oppdatert

Den nye femårige mastergraden for grunnskolelærere starter opp høsten 2017. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker å snu en negativ trend i skolen.

– Nyutdannede lærere skal ha med seg nok faglig tyngde til å kunne være kritiske, stille spørsmål og reflektere over egen undervisning. De skal være oppdatert på relevant forskning og være i stand til å prøve ut nye undervisningsmetoder i klasserommet, uttalte kunnskapsministeren nylig ifølge NTB.

Men det spørs om mastergrad er så viktig. En ny rapport fra den statseide nederlandske tenketanken Centraal Planbureau CPB sier rett ut at etter å ha studert 160 forskjellige tiltak i grunnskolen og i høyere utdanning, var det ikke ekstra læringsutbytte for elevene hvis læreren hadde mastergrad.

Det som hadde en klar effekt, var om læreren hadde velutviklede sosiale ferdigheter og uttrykte entusiasme for faget sitt.

Rapporten er en utfordring for regjeringen i Nederland som har planer om å sikre at alle lærere har mastergrad, i håp om at det vil heve kvaliteten på utdanningen.

Nylig viste en gjennomgang Economist har gjort at nederlandske lærere tjener best i Europa og jobber færre timer enn gjennomsnittet. I 2013 var gjennomsnittslønnen for nederlandske lærere justert for kjøpekraft om lag 50 prosent høyere enn for norske lærere, og de jobbet to timer mindre per uke.

PISA-scoren i tekniske fag for 15 åringer var rundt 5 prosent høyere i Nederland enn i Norge.

Powered by Labrador CMS