Arbeidsliv

Utsiktene er ikke lyse i oljeindustrien. Stadig fallende oljepriser bidrar til investeringssvikt.

Nye anslag: oljeinvesteringer svikter fullstendig i 2016

Oljeindustrien går nok et hardt år i møte. Nye tall anslår at investeringene vil falle mer enn forventet.

Publisert Sist oppdatert

Fra 2014 til 2015 falt investeringene i oljeindustrien med 15 prosent. Kommende år vil nedgangen være nesten like stor, viser nye tall fra SSB.

Om anslagene stemmer, vil oljeinvesteringene falle fra 214 milliarder til 163.9 milliarder i løpet av to år. Det er særlig anslagene for investeringer innen letevirksomhet, felt og rørtransport som reduseres sammenlignet med 2015.

Anslaget som ble presentert onsdag 24. februar er 4.1 prosent lavere enn anslaget gitt forrige kvartal. De oppgitte investeringene for leting i 2016 er nå på 16 milliarder kroner – ned hele 25,5 prosent fra forrige kvartals måling.

Utforsk: Oljeinvesteringer i Norge siden 2008

– Siden leteinvesteringer på kort sikt er produksjonsuavhengige, er det innen denne kategorien det er enklest å kutte i investeringene. Flere oljeselskaper på norsk sokkel er også rene leteselskaper og kan derfor kun kutte denne typen investeringer, heter det i en pressemelding fra SSB.

Totalt forventes et fall på ni prosent i investeringer i olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning i 2016. Olje- og gassindustrien drar hele statistikken ned. Tallene for norsk industri og kraftforsyning er positive, med en forventet vekst på henholdsvis 8.2 prosent og 11 prosent i 2016.

– En fortsatt markert nedgang i oljeinvesteringene vil isolert sett bidra til å dempe aktiviteten i Fastlands-Norge også i år. Veksten i industri- og kraftinvesteringene vil delvis motvirke dette. Dog ikke på langt nær nok til å kompensere for bortfallet av oljeinvesteringene, sier analytiker Kyrre Aamdal i DNB til NTB.

Powered by Labrador CMS