Samfunnsansvar

Jamie Dimon, en mann med mange hatter: Konsernsjef og styreleder i JPMorgan, reformator av regelverket for eierstyring og oljefondets hakkekylling.

Oljefondet fortsetter aktivismen

Oljefondets drøm om å skille rollene konsernsjef og styreformann lever videre.

Publisert Sist oppdatert

Statens Pensjonsfond Utland eller oljefondet har i flere år brukt eierskapet sitt til å forsøke å spre bedre eierstyring. Mens rollene som konsernsjef og styreformann er adskilt i Norge, er ikke det like vanlig andre steder, blant annet i amerikanske banker.

– For bankene må dette vektlegges tyngre, når man tar med finanskrisen i 2008 i betraktningen er det uholdbart at selskapene ikke separerer rollene, sier Yngve Slyngstad til Financial Times.

I 2015 brukte fondet eierskapet i JPMorgan, Goldman Sachs og Bank of America til å stemme mot selskapenes ledende styreformenn, de mektige finanstoppene Jamie Dimon, Lloyd Blankfein og Brian Moynihan.

Ved de to siste generalforsamlingene i Dimons JPMorgan stemte flere enn 30 prosent for splitting av rollene. Bank of America splittet rollene i 2009, men hele 63 prosent av aksjonærene stemte for å kombinere dem igjen i fjor.

Slyngstad sier til avisen at han vil opprettholde presset, men tror fort det kan ta opp til en generasjon før det blir endring.

Det ble nylig kjent at Jamie Dimon i JPMorgan har jobbet i kulissene for å få på plass forslag til bedre eierstyring av selskaper. Målet er å skape mer langsiktighet for investorene.

Powered by Labrador CMS