Aktuelt

Oseberg feltsenter.

Oljeprisen stuper etter mislykket OPEC-møte

Publisert Sist oppdatert

Oljeprisene har falt med over 5 prosent etter at medlemslandene i oljekartellet OPEC ikke klarte å bli enige om å bremse oljeproduksjonen.

Kort tid etter at børsene i Asia åpnet mandag var oljeprisen gått ned med over 5 prosent. Et fat nordsjøolje med levering i juni ble omsatt for 40,87 dollar fatet, en nedgang på 2,23 dollar eller 5,19 prosent.

På forhånd spådde analytikerne at oljeprisene kunne komme til å falle så mye som 10 prosent som følge av det mislykkede OPEC-møtet.

– At vi får et fall på 10 prosent i løpet av morgendagen og de neste dagene er innenfor rammen. Vi har hatt vekst på mellom 10 og 15 prosent de siste ukene, dette vil nå reverseres, sa sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB til E24 søndag.

– Trenger mer tid

Møtene i Doha hadde som mål å få til den første oljeavtalen på omkring 15 år. Også Russland, som ikke er OPEC-medlem, deltok i forhandlingene.

Lørdag kveld ble det sagt at en skisse til avtale var klar, men den ble forkastet i løpet av søndagens møter.

– Vi trenger tid nå før nye samtaler, sa Qatars energiminister Mohammed Bin Saleh Al-Sada, til Financial Times etter møtet.

Neste mulighet for OPEC-landene er møtet i juni.

– Om det blir enighet under dette møtet, vil oljeproduserende land som ikke er OPEC-medlemmer, bli invitert til å være med på avtalen, sier en kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Iran vil ikke bremse

Ifølge kilder som var til stede på møtene skal det ha vært Saudi-Arabia som satte ned foten mot avtalen fordi landet ikke er villig til å fryse produksjonen uten at Iran gjør det samme.

Iran trakk seg før oljemøtet. Landet gjorde det klart at de ikke kan gå med på å fryse oljeproduksjonen på et nivå som er lavere enn før de vestlige sanksjonene mot landet ble innført. Sanksjonene ble hevet i januar, og landet er ennå ikke tilbake på fullt produksjonsnivå.

Russland (ikke OPEC-medlem), Saudi-Arabia, Venezuela og Qatar hadde håpet å få de andre landene med på en midlertidig avtale om å fryse oljeproduksjonen på januarnivået.

Ekspert: – Oljeprisnedgangen blir kortvarig

Nedturen varer ikke lenge, mener oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

– Det er et negativt signal, men i løpet av et par måneder er oljeprisen tilbake på et høyere nivå enn før helgen, sier Kjus til NRK etter møtet i Doha i Qatar.

Han tror prisen fort kan falle med 5 dollar fatet i løpet av uken.

– Men jeg vil nok se på det som en kjøpsmulighet, for om tre til fire måneder står prisen en del høyere, spår han.

Powered by Labrador CMS