Arbeidsliv

Gassprisene har holdt seg oppe i motsetning til oljeprisen. Dermed har ikke selskapene som også produserer gass, som på olje- og gassfeltet Oseberg i Nordsjøen, tapt like mye som andre.

Oljeselskapene har tapt 100 milliarder

Gigantbeløp har forsvunnet fra norsk sokkel fra 2014 til 2015, melder Sysla.

Publisert Sist oppdatert

Den digitale bransjeavisa Sysla har gått gjennom regnskapene til de 22 oljeselskapene med inntekter på norsk sokkel i fjor, og sammenlignet dem med regnskapene fra 2014.

Det de fant var at det samlede resultatet før skatt gikk ned fra 194 milliarder kroner til 75 milliarder. Det er et tap på 119 milliarder kroner. Samlede driftsinntekter gikk ned fra 430 til 341 milliarder kroner.

17 av selskapene opplevde resultatsvikt, mens fem forbedret resultatet før skatt. De fem mest lønnsømme er, etter Syslas beregninger, oljeselskapet Det norske, Engie, Dong, PGNiG og Shell.

Det norske mest lønnsomt

Topplasseringen gikk Det norske oljeselskap, som vel er blant de yngste og minste aktørene. Selskapet har nytt godt av flere oppkjøp de siste årene, skriver Sysla. Det norske overtok produksjonsfeltet Alvheim gjennom oppkjøpet av Marathon i 2014, skal fusjonere med BP Norge og skal være klare for flere oppkjøp fremover.

Flere av selskapene havner øverst på listen fordi de har store gassfelter som har vært i produksjon en stund. Gassprisene har, i motsetning til oljeprisene, holdt seg. Fallet mellom 2014 og 2015 var minimalt, kommenterer Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy i Sysla.

Powered by Labrador CMS